Yläneen sudet saattoivat olla suuria valjakkokoiria

HARRI KAVÉN

Lauantaina Yläneellä susilaumaksi luultu kahdeksan eläintä olikin TS:n maanantaina saamien tietojen mukaan joukko siperianhuskyn ja saksanpaimenkoiran risteytyksiä, jotka olivat liikkeellä harjoittelemassa valjakkona juoksemista.

Valjakon johtokoira ja ensimmäinen vetokoira juoksivat tien yli kuljetuskoppiinsa, ja kuusi muuta odotti vuoroaan metsänreunassa.

Susihavainnon avovaimonsa Eila Palosen kanssa tehnyt Mauri Läspä kiistää tiedon ja sanoo pystyvänsä erottamaan koiran ja suden toisistaan.

- Kyllä sellaisen väitteen esittäjä on täysin hakoteillä, Läspä ilmoittaa.

Myös Yläneen erämiesten puheenjohtaja Hemmo Hartman uskoo, että kyse oli aidosta susihavainnosta.

Hartman totesi TS:ssa maanantaina, että Yläneellä harkitaan oikeuksien ottamista omiin käsiin, ellei paikkakuntaa huolettavassa susiongelmassa tapahdu mitään. Yläneläiset ovat moittineet maa- ja metsätalousministeriötä siitä, ettei kasvanutta susikantaa ole voitu vähentää.

Ylitarkastaja Sami Niemi ministeriöstä ei ota kantaa paikallisiin susihavaintoihin.

Hän vahvistaa vain, että Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajaseudulla on varmasti yksi susilauma.

Susien ei ole kuitenkaan todettu aiheuttaneen vahinkoja.

Susihysteria liioittelua

Varsinais-Suomen riistanhoitopiirin riistapäällikkö Heikki Uotila kertoo, että susihavaintoja on tehty paljon irrallaan juoksevista koirista, mutta vahvistettujen susihavaintojen määräkin on kasvussa.

- Nyt näyttää siltä, että Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajaseudulla majailleesta susikannasta osa on siirtymässä itään. Isommasta pesueesta irronnut pentue on liikkunut Pöytyän, Oripään ja Loimaan alueille, jotka ovat suden kannalta hyvää riistamaata. Nopeasti susihavaintoja alkanee kertyä myös Urjalasta, Punkalaitumelta ja Ypäjältä, Uotila ennakoi.

Hän pitää Yläneen seudulla voimistunutta susihysteriaa kuitenkin liioitteluna.

- Susivaaraa ei pidä vähätellä, mutta marjastajien on turha jättää mustikoita metsään susien pelossa. Kyllä muita paljon todellisempia vaarojakin on olemassa, kuten liikenteen onnettomuustilastoista taas on valitettavasti nähty.

Uotila myöntää ymmärtävänsä metsästäjien turhautumisen, kun susien määrän lisääntymiselle ei voi mitään tehdä. Riistakantaan maakunnan parillakymmenellä sudella ei kuitenkaan ole vaikutusta, kun hirviä on vasoineen viitisentuhatta, peuroja 16 000 ja kauriitakin liki 6 000.

- Tietysti susista on haittaa, sillä ne saattavat vahingoittaa metsästyksessä käytettäviä koiria. Toistaiseksi vahingot ovat jääneet vähäisiksi, mutta susikannan kasvu voi johtaa ongelmiin, Uotila toteaa.

Julkaistu 24.7.2007 2:31:38
Turun sanomat