Koirankoulutusta itänaapurissa
"Siellä saa seurata karhun purettamista tuntikausia yhdellä tai useammalla piskillä. Ja mikä parasta karhu on kettingeillä puussa kiinni joten sirkusta voi seurata ihan aitiopaikalta votkamuki kourassa."

Tämäntapaisia viestejä löytyy koiraharrastajien keskustelupalstoilta internetistä. Kyse on koirien kouluttamisesta niin sanottujen ketjukarhujen avulla. Ketjukarhukokeessa testataan, miten koira reagoi kytkettyyn karhuun.

Koiran suoritus pisteytetään sen mukaan, kuinka innokkaasti se käy karhuun kiinni. Ylimmän tason diplomin saa koira, joka pidättelee karhua paikallaan puremalla.

Kokeen saadakseen koiranomistajan on matkattava Venäjälle, sillä Suomessa koe on laiton.


Luontoväki pitää eläinrääkkäyksenä

Koirankoulutusmatkat Venäjälle ovat saaneet luonto- ja eläinsuojeluväen raivon valtaan. Matkoista ovat ärähtäneet muun muassa Luonto-Liitto, Suomen Eläinsuojeluyhdistys ja Wild Lynx -yhdistys.

- Kuulimme näistä matkoista muutama vuosi sitten. Ensin niitä tehtiin pienessä piirissä, mutta nykyään matkoja on useita vuodessa, kertoo Luonto-Liiton suurpetoasiantuntija Anu Salminen.

Ryhmiä kerätään kasaan internetin koirasivuilla, jossa matkanjärjestäjät kertovat tulevista kohteista. Testituloksista kerrotaan usein Suomen Kennelliiton jäsenyhdistysten sivuilla ja matkoja mainostetaan niiden lehdissä. Netistä löytyy videoita suomalaiskoirien karhukokeista.

- On törkeää, että matkoja järjestetään koirayhdistysten kautta. Moni jäsen ei katso hyvällä tällaista eläinrääkkäystä. Myös Kennelliitto on tuominnut ketjukarhumatkat, Anu Salminen kertoo.

Salmisen mielestä ketjussa pidettyjen karhujen käyttäminen koulutukseen on paitsi eläinrääkkäystä myös epäluotettavaa koiran koulutusta.

- Koiran reaktio vapaaseen karhuun voi olla aivan erilainen kuin kytkettyyn. Ketjukarhut saattavat sitä paitsi olla huonosti pidettyjä tai huumattuja.

Salmisen mukaan eläinlääkintäviranomaiset ovat olleet kiinnostuneita koirien koulutusmatkoista ja siitä, että suomalaisia koiria viedään rajan yli silloinkin kun metsästysaika ei ole käynnissä.


Vain joka neljäs haukkuu diplomin

Pohjan Karhukoirayhdistyksen Eero Kenakkala on toiminut ketjukarhumatkoilla "päällekahtojana". Kotimaassa hän tuomaroi koirien karhunhaukkutaipumuskokeita.

- Ongelma on se, että koetta varten on metsästä löydettävä karhu. Yleensä karhua ei löydy, hän sanoo.

Kenakkala kertoo 30 vuoden kokemuksella, että aikoinaan karhukokeisiin mentiin Muurmanskiin, Olgiinoon, Käkisalmeen sekä Viroon ja Latviaan. EU-lait lopettivat Viron ja Latvian reissut. Nyt pari kolme päivää kestävät matkat suuntautuvat Kostamukseen sekä Karjalan kyliin Nuokkijärvelle ja Säämäjärvelle.

Eero Kenakkalan mukaan karhua haukkuvien koirien taso on laskenut, koska kasvattajat ovat keskittyneet jalostamaan hirviä haukkuvia koiria.

- Silti markkinamiehen mukaan omat koirat ovat kovasti karhua haukkuvia. Ainoa varma tapa testata asia on viedä koira Venäjälle kokeeseen, Kenakkala selittää.

Ketjukarhutestien mukaan vain 25 prosenttia koirista on sellaisia, että niiden kanssa kannattaa lähteä karhunpyyntiin.

- "Pesädiplomin" saavuttanut koira löytää karhun, haukkuu sitä vähintään 10 minuutin ajan ja odottaa ukkoa. Ei se käy kiinni karhuun.

Kenakkalan mukaan karhun kimppuun käyviä "ykkösdiplomin" koiria tulee vastaan yksi kymmenessä vuodessa. Yleisempää on se, ettei metsästäjän koira olekaan niin ärhäkkä kuin hän on kuvitellut.

- Jotkut koirat juoksevat karhun nähtyään häntä koipien välissä isäntänsä taakse piiloon, Kenakkala hekottaa.


Ketjukarhut testaavat koiran luonteen

Eero Kenakkalan mukaan ketjukarhut eivät vastaa villikarhuja. Koe käy lähinnä koiran luonteen testaamiseen. Omistaja saa tietää, onko koira ylipäätään kiinnostunut karhusta ja onko sillä karhunhaukkutaipumuksia.

- Ketjukarhut ovat puolikesyjä, esimerkiksi sirkuksesta ostettuja tai pennusta ihmisen kasvattamia. Ne tykkäävät vehdata koirien kanssa ja hyppyyttää niitä. Koirat ovat vaihtelua niiden päivään, Kenakkala vakuuttaa.

- Eri asia on, jos koiria on kokonainen lauma. Meillä tämmöistä toimintaa ei ole harrastettu.

Kenakkala on tietoinen vastustuksesta, jota ketjukarhujen käyttäminen aiheuttaa. - Onhan tämä tietysti lämmin paikka. Paheksujille sanon, että Suomen lait loppuvat rajalle. Siitä alkavat Venäjän lait.

Hän kertoo, että Venäjällä koiran suurin saavutus on olla "champion". Champion haukkuu kolmea eläintä, karhun lisäksi yleensä villisikaa.

- Kolmanneksi sille haukutetaan usein oravaa.


TS 20.5.2007