Pelastuuko lohi lailla?


Lohisoppa kiehuu vuosittain sitä kuumempana, mitä lähemmäksi kevät tulee. Tänä keväänä taistellaan siitä, pitäisikö asetuksen muutos varhennetusta meripyynnistä vetää takaisin vai. Rannikkokalastajien mielestä ei missään tapauksessa, jokivartisen matkailuyrittäjien mielestä ehdottomasti.

Lohi on pannut merikalastajat ja jokivartiset vastakkain. Näin ei tarvitsisi olla, sanovat Lapin liiton edunvalvontapäällikkö Jaakko Ylitalo ja lohipolitiikassa profiloitunut Simon kunnanjohtaja Esko Tavia. Kaksikon mielestä ammattikalastajien leipä on pelastettavissa, kunhan lohen meripyynti jätetään vain ammattilaisille. Heitä on niin vähän: Koko rannikolla viitisenkymmentä, aivan Perämeren perukassa kymmenkunta.

Tällä hetkellä tilanne on tukala. "Poikastuotanto on ollut pitkään hyvä, mutta emokalojen määrä vähenee, ja se ennakoi romahdusta. Pyyntiä emokalaparveen ei pidä nyt lisätä", Ylitalo korostaa.

"Jos valtiolla olisi tahtoa, se laatisi järjestelmän, jolla ammattikalastajille korvattaisiin rajoituksista aiheutuvat ansiomenetykset. Korvaukset eivät ole kiinni rahasta. Maa- ja metsätalousministerin pöydältä putoaa lattialle niin paljon, että yhden päivän rahoilla pystytään hoitamaan kalastajat", Tavia sanailee.

Uuden hallituksen pitäisikin Tavian mukaan palauttaa varhennettu kalastus lähtöruutuun. Toiveita herättää hänen mielestään pääministeri Matti Vanhasen kanta sekä eduskuntaryhmien näkemykset helmikuisen lohiadressin luovutustilaisuudessa.

Pohjois-Suomen lohitavoitteista sorvattiin Oulussa menneellä viikolla yhteinen kannanotto, jossa edellytettiin uudelta hallitukselta kestävän kalatalouden ohjelmaa ja kalastuslainsäädännön uudistamisen aloittamista. Samalla pitäisi arvioida erillisen vaelluskalalain tarve ja kutuvaltioperiaate pitäisi ottaa käyttöön Itämerellä.

Kannanoton mukaan ammattikalastajien asema on turvattava ja hyljekantojen säätelyä tehostettava. Simolainen kalastaja Martti Lahti katsoo, että kannanotto on periaatteessa suunta parempaan. Mutta vasta käytäntö näyttää, löytyykö myös ammattikalastajille ymmärtäjiä.

Knihtilä Jouni, Kaleva