Pohjois-Savoon lupa suden kaatamiseksi

19.1.2007 Helsinki

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt luvan yhden pihapiirissä säännöllisesti liikkuvan suden tappamiseksi Pohjois-Savossa Kaavilla. Lupa-aika alkaa tänään.

Kaavilla on viime vuoden lokakuun ja tammikuun välisenä aikana liikkunut säännöllisesti Maarianvaaran ja Luikonlahden kylien alueella kaksi poikkeuksellisen pelottomasti käyttäytyvää sutta. Alueella on tehty jatkuvasti lukuisia havaintoja näistä kahdesta sudesta pihoissa tai niiden läheisyydessä. Susia on muun muassa yritetty pelotella ajamalla niitä pois pihoista. Toimenpiteistä huolimatta sudet ovat jatkaneet pelotonta käyttäytymistään. Kyseiset sudet eivät kuulu samaan laumaan niiden susien kanssa, joiden kaatamiseksi ministeriö myönsi tammikuun alussa kaksi lupaa ja jotka ammuttiin heti ensimmäisenä lupapäivänä susien käytyä pihassa.

Nyt myönnetty lupa on viime vuonna käyttöön otetun Suomen susikannan hoitosuunnitelman linjausten mukainen. Hoitosuunnitelman mukaan susikantaan kohdistuvissa poistoissa ja susikannan kasvun säätelyssä ensisijaisia kohteita ovat opitun piharavinnon saannin, sairauden tai muun syyn takia kesyyntyneet tai ihmisasutuksen tuntumaan toistuvasti tulevat sudet. Suden rauhoituksesta poikkeamisessa tavoitellaan erityisesti sitä, että susikanta pysyy ihmisarkana ja välttää ihmisasutusta.

Suomessa on noin 200 - 250 sutta. Kaavin alue kuuluu suden hoitosuunnitelmassa itäiseen kannanhoitoalueeseen, jossa esiintyy noin 160 - 180 sutta. Susikantaa säädellään ja vahinkoyksilöitä poistetaan metsästyksellä pääasiassa alueellisen riistaviranomaisen riistanhoitopiirien lupien mukaisesti.

Tähän mennessä riistanhoitopiirien luvilla ja maa- ja metsätalousministeriön myöntämillä luvilla on kaadettu yhteensä 13 sutta. Näistä kuusi sutta on kaadettu poronhoitoalueella.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. (09) 160 52283, 040 733 6229
Ylitarkastaja Sami Niemi, puh. (09) 160 53374, 0400 238 505