Karhu raateli ravihevosta hevostilalla Luhangassa Keski-Suomessa keskiviikkona iltapäivällä. Nuori tamma haavoittui hyökkäyksessä, mutta selvisi hengissä. Eläinlääkäri ompeli illalla tikkejä eläimen haavoihin.

Vahinkoarvion tehnyt Joutsan piirin maaseutujohtaja Panu Volanto kertoi, että karhu ilmeisesti yritti kaataa uhrinsa. Hevonen sai haavoja lautasten tasaosaan ja kylkiin. Näkyvät vahingot ovat kiistattomia.

Volanto varoittaa, että poikkeuksellisen säätilan vuoksi karhuja saattaa olla hereillä, vaikka normaalisti niiden pitäisi olla talviunilla. Tämä on oleellista muistaa, jos kotieläimiä lasketaan ulos.

Karhuksi arvioitu eläin iski Luhangan Tammijärven kylässä sijaitsevalle Koivulehto-nimiselle hevostilalle, kun ilta oli hämärtynyt. Hyökkäyksellä ei ole silminnäkijöitä.

Raatelujälkien leveydestä päätellen liikkeellä saattoi olla iso uroskarhu. Hevonen todennäköisesti pelastui potkaisemalla karhua kuonoon, sillä sen takakavion vierestä löytyi hampaan jälkiä muistuttavia haavoja.

Hevosen omistaja maanviljelijä Kyösti Kuisma kertoi, että tilalla on kymmenkunta hevosta. Osa niistä on omia, ja osa on hoidossa. Hevosia ulkoilutetaan aidatuissa tarhoissa.

Kuisma harmittelee, että karhu valitsi parhaan yksilön. Kolme hevosta oli iltapäivällä ulkona tarhassa tallin takana. Uhriksi joutui viisivuotias Texpess Cocktail, josta kasvatetaan ravihevosta. Se juoksi joulun alla ennätyksensä 18,5.

Raviharjoitteluun tulee Kuisman mukaan ainakin pitkä tauko, jos tamma yleensä enää toipuu juoksijaksi.

Jäisen ja lumettoman maan takia karhu ei jättänyt maastoon selvästi näkyviä jälkiä. Viime vuosina Tammijärven lähistöllä on tehty useita havaintoja karhusta. Metsästäjät olettavat, että muutaman kilometrin etäisyydellä asutuksessa Iitinmäessä on karhun pesä. Jälkiä ja jätöksiä on löytynyt muualtakin.