Poroja on ryhdytty ottamaan tänä talvena tarhoihin normaalia selvästi aikaisemmin laidunmaiden jäätymisen takia.

Porojen ravinnonsaanti on vaikeutunut lauhan talven takia varsinkin eteläisimmissä paliskunnissa muun muassa Koillismaalla. "Kun kaivuu meni hankalaksi märän lumen jäädyttyä, poroja piti alkaa ottamaan varhain tarhoihin, etteivät olisi lähteneet nälkäisinä vaeltamaan", poroisäntä Olavi Lämsä posiolaisesta Tolvan paliskunnasta kertoo.

Tällä hetkellä paliskunnan poroista 70 prosenttia on kerätty tarhoihin tai kotiruokintaan. Lämsän mukaan karjan kokoamiseen on alettu noin kuukautta tavanomaista aiemmin.

Paliskunnan poroista viettää sydäntalven tarhoissa yleensä noin 90 prosenttia. Vastaava tilanne on naapuripaliskunta Akanlahdessa, jossa kaikki porot pyritään siirtämään tarhoihin sydäntalven ajaksi. "Viikkoja aikaisemmassa tarhoihin ottaminen nyt on. Ruokintakaudesta tulee pitkä, mikä tietää paljon lisäkustannuksia poronomistajille", poroisäntä Jouni Pätsi harmittelee.

Kuusamon Oivangin paliskunnan poromies Vilho Haataja kertoo, että paliskunnan alueella lumikerroksen pohjimmaisena on kymmenisen senttiä jäätä. "Vaikea siinä on poroilla nyt löytää metsistä ruokaa kaivamalla. Kaikki pitäisi periaatteessa tarhaan jo saada."

Monikymmenpäisestä karjastaan Haataja on onnistunut kokoamaan aitaukseen jo valtaosan.

Teurastukset ovat sujuneet Koillismaalla normaalissa aikataulussa eli ne ovat loppusuoralla, mutta monin paikoin pohjoisempana ne ovat viivästyneet oikukkaan talven vuoksi.

Porotalousneuvoja Niilo Hoikkala Paliskuntain yhdistyksestä kertoo, että kun lumet katosivat välillä kokonaan, porot ovat olleet liikekannalla, mikä on vaikeuttanut niiden saamista erotusaitoihin. "Porot eivät tokkaantuneet kiiman jälkeen normaalisti, vaan ovat pysytelleet pitkään hajallaan. Vieläkään tilanne ei ole tasaantunut. Sitä mukaa kun lumipeite kasvaa, porot kasautuvat ruokapaikoille ja niiden aitoihin saaminen helpottuu." Teurastukset ovat Hoikkalan mukaan viivästyneet eniten keskisellä poronhoitoalueella. Lunta on tällä hetkellä runsaimmin luoteisessa Lapissa, missä siitä on kuitenkin jo omat harminsa. "Lunta on jo niin paksusti, että sekin hankaloittaa porojen ravinnonsaantia. Maastoruokintaa on täytynyt järjestää tavanomaista aikaisemmin."

Monelle poronomistajalle ruokinnan aikaistaminen tulee Hoikkalan mukaan huonoon saumaan, koska rehusadot jäivät viime kesänä jopa puoleen normaalista kuivuuden takia. "Ostorehu tulee nyt entistä kalliimmaksi. Kun rehusta on pula koko valtakunnassa, niiden hinnat ovat nousussa ja ovat jo nousseetkin", Hoikkala sanoo.