DNA-tutkimus paljasti uusia lintulajeja

Julkaistu 18.02.2007

Yhdysvalloissa tehdyt DNA-tutkimukset ovat paljastaneet 21 uutta lintu- ja lepakkolajia. Niiden ulkonäkö poikkeaa muista lajeista niin vähän, että vasta geeniperimää tutkimalla ne todettiin omiksi lajeikseen.



Tutkijat ovat kolmen vuoden ajan laatineet kirjastoa eläinten perimästä. Kunkin lajin DNA:sta tutkitaan sama pätkä, josta paljastuu lajille ainutlaatuinen "viivakoodi", tutkijat havainnollistavat.

Tutkimuksessa on mukana 643 pohjoisamerikkalaista lintulajia ja 87 guyanalaista lepakkolajia. Uusien lajien joukossa on muun muassa pöllö, korppi ja kolme peukaloista.

Testeissä ilmeni ainakin 2,5 prosentin poikkeama geeniperimässä. Jo yhden prosentin ero riittää tekemään lajeista niin erilaisia, etteivät ne kykene risteytymään, vaikka ulkomuoto, höyhenpuku ja laulukin olisivat likipitäen samanlaiset.

Tunnettujen lintulajien määrä kasvaa tuntuvasti

Maailmassa tunnetaan nykyään kaikkiaan noin 10 000 lintulajia. Uusi tutkimus kasvattaa määrää ainakin tuhannella, arvioi tutkija Mark Stoeckle Rockefellerin yliopistosta New Yorkista. Tutkimuksen on määrä olla valmis vuonna 2011.

Kun viivakoodikirjasto on valmis, tutkijat voivat pienillä laitteilla tunnistaa minkä tahansa luonnossa tapaamansa lajin muutamassa minuutissa, Stoeckle kertoo. Tarvittavien laitteiden arvellaan olevan valmiita kymmenen vuoden päästä.

Stoecklen mukaan biologien ja muiden lintujen tarkkailijoiden tehtäväksi jää havainnoida, miten uusien lajien käytös poikkeaa luonnossa muista linnuista.

DNA-tiedoista on hyötyä tulevaisuudessa

Viime kädessä tavoitteena on puolen miljoonan eläinlajin viivakoodin selvittäminen.