Tiedote 14.1.2007

WWF valmis auttamaan Norjan rannikon öljykatastrofissa

WWF:n norjalaiset vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat valmiit aloittamaan pelastustoimet Norjassa Fedjen saaren edustalla perjantaina tapahtuneen vakavan öljyonnettomuuden jäljiltä. WWF Norjan pääsihteeri Rasmus Hansson ja mertensuojeluvastaava Nina Jensen ovat olleet paikan päällä lauantaiaamusta asti. WWF suunnittelee yhdessä Norjan merivartioston kanssa rantojen ja öljyyntyneiden lintujen puhdistamisoperaation käynnistämistä.

Haveri sattui lähellä merkittävää Herdlan lintujensuojelualueella, jolla tavataan jopa 220 lintulajia. Öljyonnettomuus uhkaa ennen kaikkea lunneja ja merimetsoja. Onnettomuudella on myös vakavia vaikutuksia alueen kalastus- ja matkailuelinkeinoille.

Tänään iltapäivällä WWF Norja osallistuu kriisipalaveriin muun muassa merivartioston ja ympäristöministeriön kanssa. Paikalla on kaksi norjalaista öljyisten lintujen hoidon asiantuntijaa, jotka avustavat lintujen pelastusoperaation valmistelussa. WWF on ollut myös yhteydessä eläinten hoitoon erikoistuneeseen Sea Alarm -säätiöön.

WWF Norja perusti vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukkonsa syksyllä 2005 WWF Suomen mallin mukaan. Toimintaa koordinoiva Nina Jensen on osallistunut WWF Suomen öljyntorjunta- ja öljyisten lintujen käsittelykoulutukseen. WWF Norja koulutti viime vuonna 150 vapaaehtoista öljyntorjuntatehtäviin, muun muassa Fedjen saarella. Lisäksi eräs norjalainen sukellusseura on ollut aktiivinen onnettomuusalueella ja tarjonnut 300 vapaaehtoista avuksi. WWF Norja suunnittelee heille pikakoulutusta öljyntorjuntaan. WWF Norja on informoinut vapaaehtoisiaan tapauksesta ja on valmiina kutsumaan heidät töihin heti kun rantojen puhdistustyöt voidaan aloittaa.

Myrskyiset olosuhteet ovat vakavasti haitanneet öljyntorjuntatoimia tähän asti. Mereen on laskettu öljypuomia, joka ei kuitenkaan pystynyt pitämään paikoillaan korkean aallokon heittelemää öljylauttaa. Osa öljystä on jo ajautunut rannoille. Huonon sään vuoksi merellä olevan öljyn liikkumista on mahdoton ennustaa. Paikalliset havaitsivat eilen joitakin öljyisiä lintuja, mutta niiden pyydystäminen mereltä oli toistaiseksi mahdotonta.
",1] ); D(["mb","

--
Tämä on viesti WWF Suomen tiedotuslistalle. Voit poistua listalta osoitteessa http://www.wwf.fi/listat/
",0] ); D(["ce"]); //-->
Kyproksen lipun alla purjehtiva Server-rahtialus ajoi perjantai-illalla karille lähelle Bergeniä ja katkesi kovassa merenkäynnissä. Aluksessa ei ollut rahtia,  mutta polttoaineenaan sillä oli noin 580 tonnia raskasta polttoöljyä ja 70 tonnia dieseliä. Aluksen keula hinattiin eilen maihin, mutta mereen ehti Norjan viranomaisten arvioiden mukaan vuotamaan jopa 300 tonnia öljyä. Kolme vuotta sitten Bergenin edustalla tapahtuneen Rocknes-rahtialuksen öljyonnettomuuden jälkien siivoaminen tuli maksamaan noin 16 miljoonaa euroa. Rocknes-aluksesta pääsi mereen 470 tonnia raskasta polttoöljyä,

WWF Suomi seuraa tilannetta ja  on jatkuvassa yhteydessä kentällä toimiviin henkilöihin ja valmiina avustamaan tarvittavin keinoin WWF Norjaa. WWF Suomi on lähettänyt omille vapaaehtoisille öljyntorjuntajoukoilleen tiedonannon öljyonnettomuudesta.

Lisätietoja:
WWF Suomi / projektikoordinaattori Toni Jokinen, 050 557 6465
WWF Norja / mertensuojeluvastaava Nina Jensen, +47 99 169 694