Koululaista uhannut susi sai tappotuomion Mynämäessä

Mynämäessä Laajoen kylässä useita kertoja liikkunut susi ammutaan. Kaatamisesta päätti Vakka-Suomen poliisi.

Poliisi teki ratkaisunsa sen jälkeen, kun susi oli maanantaiaamuna lähestynyt bussipysäkillä seissyttä yläkoululaista. Perusteluna on poliisilain 25. pykälä, jonka mukaan eläin voidaan poistaa, mikäli se aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle.

- Laajoen kylässä on tehty useaan kertaa havaintoja sudesta. Petoasiantuntijoiden mukaan liikkujan askelväli ja tassun koko ovat olleet samanlaiset, rikoskomisario Pentti Koski perusteli epäilyä, että kyseessä on aina ollut sama susi.

Alueella elää havaintoja keränneiden petoyhdyshenkilöiden mukaan viiden suden lauma sekä yksittäinen susi, joka aloitti jo ennen vuodenvaihdetta vierailunsa Laajoen kylässä.

Kosken saamien tietojen mukaan susi on käynyt talojen luona noin viikon välein.

Maanantaiaamuna laajokelainen yläkoululainen odotti kello seitsemän aikaan linja-autoa kylätaajamassa olevalla pysäkillä, kun hän näki suden lähestyvän. Hämärästä huolimatta poika näki suden hyvin, sillä alueella on katuvalot.

Susi tuli noin 20 metrin päähän pojasta, jolloin poika lähti karkuun kotiinsa. Pojan isä lähti toisen miehen kanssa varmistamaan, ettei susi häiritse muita tiellä liikkuvia.

Kosken mukaan tutkijat kävivät myöhemmin varmistamassa, että kyseessä oli susi.

EU:n ei odoteta moittivan

Suomessa suden tappamiseen voi antaa luvan joko maa- ja metsätalousministeriö tai poliisi poliisilain perusteella. Molemmissa lupa kohdistuu tiettyyn yksilöön. Siksi Kosken mukaan Laajoella ei järjestetä varsinaista susijahtia vaan liikkeelle lähdetään, kun susi seuraavan kerran kylään etsiytyy.

- Huomenna aloitan yhteydenotot paikallisiin metsästäjiin. Poliisi on toiminnasta vastuussa ja metsästäjät auttavat meitä, Koski sanoi.

Riista- ja kalataloudentutkimusyksikön suurpetotutkija Ilpo Kojola pitää poliisin ratkaisua oikeana.

- Tämä ei missään tapauksessa ole kyse suden luontaisesta käyttäytymisestä. Kyseessä on poikkeusyksilö, Kojola sanoi.

EU on aiemmin moittinut Suomea useaan otteeseen susipolitiikasta, mutta Kojola arvioi, että Laajoen tapauksesta tuskin kiistaa syntyy.

- Minun käsitykseni mukaan siitä vallitsee yksimielisyys, että tämmöiset pihaeläimet pitää poistaa, siis yksimielisyys myös EU:n piirissä, Kojola sanoi.

Mistä yksinäinen susi on Laajoen kylään kulkeutunut, sitä eivät Koski tai Kojola osanneet sanoa.

- Jos se kuuluisi laumaan, miksi se tulisi kylään? Jos tämä susi ei kuulu alueella liikkuvaan laumaan, sen kulkeminen metsässä on hengelle hupaa. Toisaalta susipariskunta alkaa tulla kiima-aikaan ja siinä vaiheessa se saattaa suhtautua ylivuotisiin pentuihinsa niin, että nyt olisi aika lähteä. Siinä vaiheessa nuoret sudet ovat hölmöjä ja kokemattomia, Kojola sanoi.

Varsinais-Suomessa kaadettiin edellisen kerran susi tammikuussa 1980.