Maapallon metsäpeite hupenee jatkuvasti ja ilmastonmuutos kiihdyttänee ilmiötä, arvioi YK:n ruoka- ja elintarvikejärjestö FAO tämönvuotisessa metsäraportissaan.

Raportin mukaan maapallon metsäpeite kutistui vuosina 1990 - 2005 kolme prosenttia. Vähennystahti on kuitenkin hidastunut lisääntyneen metsänistutuksen ja myös metsän luonnollisen leviämisen avulla.

Joka vuosi häviää kuitenkin yhä 13 000 miljoonaa hehtaaria metsää, FAO kertoo. Koko maapallon metsäala on tätä nykyä neljä miljardia hehtaaria, vajaa kolmannes maapallon maapinta-alasta.

Metsien väheneminen on maapallon eri osissa hyvin erilaista, raportti kertoo. Kun Euroopassa metsätalous jo tavoittelee kestävää tasoa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa metsät katoavat erittäin nopeasti.

Ilmastonmuutos uhkaa kiihdyttää metsäkatoa. Lämpenevä ilmasto voimistaa metsäpaloja ja levittää tuhohyönteisiä. Esimerkiksi Kanadan Brittiläisessä Columbiassa laajoja metsätuhoja viime aikoina aiheuttanut tuhohyönteinen on ilmeisesti hyötynyt Kanadan ennätyksellisen lämpimistä säistä, raportti toteaa.

DPA