Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) ei aio muuttaa lohiasetusta. Pohjois-Suomen vapaa-ajan kalastajat, Lapin liitto, Lapin maaherra ja matkailuyrittäjät haluaisivat palata 90-luvun lopun aikarajoituksiin lohen meripyynnissä.

Ministeri Korkeaoja ei aio estää asetuksen mukaista varhennettua merikalastusta ensi kesänä. Korkeaoja ei liioin esitä asetuksen muutamista pysyväksi.

Korkeaoja on valmis tutkimaan erillistä vaelluskalalakia lohikantojen turvaamiseksi. Erillinen laki ei kuitenkaan hänen mielestään ole ratkaisu siihen, miksi lohi menestyy vuosi vuodelta huonommin Itämeressä. Vaelluskalalaki noussee esiin kevään hallitusneuvotteluissa.

Itämeren luonnonlohen ja muiden vaelluskalojen puolesta kerätty lohiadressi luovutettiiin hallitukselle ja eduskunnalle keskiviikkona.

Adressin allekirjoitti yli 20 000 henkilöä ja sillä vaadittiin muun muassa lohen varhennetusta meripyynnistä luopumista. Lohiadressin käynnistivät Pohjois-Suomen vapaa-ajankalastajat ja Tornio-Muoniojokiseura.

Ammattikalastajat puolestaan vaativat, että lohen merikalastukselta pitää poistaa aikarajoitukset.

Ratkaisut lohenkalastuksesta siirtyvät käytännössä seuraavalle hallitukselle.

YLE Uutiset