Peto raateli metsäkauriin Oulussa

Jonkin sortin peto raateli metsäkauriin hengiltä aivan Oulun ja Kiimingin rajalla Vesalanmäen takana sijaitsevan pellon reunassa. Tapahtumapaikalta on matkaa Kuusamontielle vain muutama sata metriä.

Metsäkauriilta oli viety pää ja koko kaulaosa. Raatelujälkiä oli havaittavissa rintakehän ja selän alueella. Muutoin kauriin ruho oli jätetty koskematta. Selvyyttä siitä, mikä eläin on ollut asialla, ei ole. Ruho lienee maannut maastossa muutamia päiviä.

Petotutkija Samuli Heikkinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta Oulusta ei osaa sanoa varmasti, minkä eläimen tekosesta on kyse.

"Vaikea sanoa. Susi se ei todennäköisesti ole ollut kun pää on revitty irti, ennemminkin kyseessä voisi olla ahma, se iskee juuri pään ja kaulan alueelle", Heikkinen miettii.

Ruhon läheisyydestä löytyy runsaasti eri kokoisia eläinten jälkiä. Niiden päälle on ehtinyt sataa ohut lumikerros, joten jälkien jättäjää on hankala arvioida. Painaumien koosta päätellen asialla ei ole ollut ainakaan susi, tuskin edes ahma.

Heikkinen ei toisaalta sulje pois yhtään vaihtoehtoa. Maanantaiaamuna löydettiin suden jälkiä muutaman kilometrin päässä metsäkauriin raatelupaikasta Aaltokankaalta. Asiasta kerrottiin tiistain Kalevassa.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Markku Rättilä