Lapin luonnonsuojelupiiri haluaa Sallan ja Kantalahden välisen junaradan seuraavaan hallitusohjelmaan. Luonnonsuojelupiiri esittää, että puuttuva noin 70 kilometrin rataosuus Sallasta Kantalahteen tulisi rakentaa EU:n, Suomen ja Venäjän yhteisenä investointina.

Luonnonsuojelupiirin mielestä ratahanke parantaisi Lapin joukkoliikenteen sujuvuutta ja mahdollistaisi ilmastoystävällisemmän matkailu- ja rahtiliikenteen Pohjois-Suomen ja Luoteis-Venäjän välillä.

- Radalla olisi myös merkittäviä vaikutuksia koko Itä-Lapin työllisyyteen ja matkailun kehittymiseen, piiri toteaa kannanotossaan.

Luonnonsuojelupiiri toteaa, että Suomen VR on ajanut voimakkaasti alas Itä-Lapin raideliikennettä alhaisiin matkustajamääriin vedoten. Samanaikaisesti Lappiin matkaa Pietarista ja Moskovasta erikoispikajunia Lappiin.

- Koko Murmankin alueella asuu lähes 900 000 ihmistä. Murmanskin keskiluokka vaurastuu ja tulee matkustelemaan Suomeen joka tapauksessa. Ratayhteys olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto yksityisautoilulle ja lentoliikenteelle, piiri muistuttaa.