Tuoksuvalmuska pääsi kauppasieniluetteloon

11.6.2007 Arktiset aromit

Tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake) on lisätty tänä keväänä uutena sienenä kauppasieniluetteloon. Tuoksuvalmuska on arvostettu ruokasieni erityisesti Japanissa, jossa sienen käytöllä on vuosisataiset perinteet.

Tuoksuvalmuskan vientimahdollisuuksia pidetään hyvinä. Sienelle saadaan arvoa myös tarjoamalla siitä tehtyä ruokaa suomalaisravintoloissa japanilaisturisteille. Tuoksuvalmuskaa viedään Japaniin vuosittain yli kolme miljoonaa kiloa mm. Kiinasta, Etelä-Koreasta ja sen lähilajiketta Kanadasta ja USA:sta. Myös Ruotsissa kartoitetaan tuoksuvalmuskan vientimahdollisuuksia.

Tryffelin veroinen herkku

Männyntuoksuvalmuska, japaninkieliseltä nimeltään matsutake on kulinaristien arvostama kallisarvoinen herkku. Sieni on isokokoinen ja se tuoksuu imelän mausteiselta.

Tuoksuvalmuska kasvaa mäntykankailla ja esiintyy koko maassa. Sateisina kesinä se tuottaa satoa parhaiten Pohjois-Suomessa kasvaen samankaltaisilla kankailla kuin männynherkkutatti. Se on kiinteämaltoinen ja kasvaa melko kookkaaksi. Parhaimpia kauppasieniä ovat tuoksuvalmuskan nuoret sienet, joiden lakki ei ole vielä täysin auennut. Arktiset Aromit ry on valinnut tuoksuvalmuskan vuoden sieneksi ja julkaissut siitä esitteen sienen tuntemuksen lisäämiseksi. Esitettä voi tulostaa yhdistyksen internetsivuilta (www.arktisetaromit.fi >Tiedotteet) tai tilata sitä postikustannuksia vastaan yhdistyksen toimistolta.