Rankka talvi on syönyt porojen kuntoa. Alkutalven pitkän lauhan jakson jälkeen ruokapaikkojen pohjat jäätyivät niin, etteivät porot pääse kaivamaan jäkälää normaaleista paikoista.

Kovat pakkaset vaativat poroilta kestävyyttä, sillä luppo on jäistä ja lumista. Nyt toivotaan lauhtuvaa ja jopa suojasäätä, että puut puhdistuisivat ja porot pääsisivät syömään kuivaa luppoa.

Sallivaaran paliskunnassa, Inarin kunnan lounaisnurkassa, aloitettiin viikonloppuna porojen lisäruokinta, vaikka normaalisti ruokintaa ei tarvita. Poroisäntä Nils Heikki Näkkäläjärvi kertoo, että heinää viedään maastoon aluksi yksi rekkakuormallinen.

Toinenkin kuorma on tilattu ja sen jälkeen katsotaan, pitääkö ruokintaa jatkaa.

- Parhaat ruokapaikat, tasaisimmat jäkälämänniköt ovat jäässä. Rämeisillä aukeilla paikoilla tilanne on niitä parempi. Porot pakkautuvat sinne, ja lisäravinnolla ne yritetään saada laajentamaan aluetta.

Myös ankarat pakkaset vaivaavat. Energiaa menee paljon lämpimänä pysymiseen.

Paikoin jopa toista metriä paksu lumipeitekään ei tee poroille hyvää. Kinokset ovat korkeita paliskunnan etelä- ja länsipuolella ja porot hamuavat siellä luppoa puista. Lemmenjoen kurussa lunta on 60 senttiä ja tilanne muutenkin helpompi.

Porot ovat
levottomia

Lapin itäreunalla Kemin-Sompion paliskunnassa on jouduttu lisäämään ruokintaa varsinkin etelä- ja keskipalkisessa. Poroisäntä Raimo Hannuniemi sanoo, että laajoilla alueilla pohja on jäätynyt, kaivu ei onnistu ja porot ovat levottomia. Osa poroista on hakeutunut alueille, joissa pysyvät kaivamaan.

- Ongelma on, etteivät alueet ole kovin suuria.

Etelä- ja keskiosassa poroja on jouduttu ottamaan täyteen ruokintaan normaalia enemmän. Kun eteläpään poroista ruokitaan yleensä 30 prosenttia, nyt lisäravintoa saa 35-40 prosenttia.

Hannuniemen mukaan pitkä pakkasjakso ja paksu lumi rasittavat.

- Puutkin ovat ryyteessä. Luppo on lumista ja jäistä, joten poron vatsaan menee paljon vettä. Se laskee kovassa pakkasessa poron lämpötilaa.

Paliskunnan pohjoispäässä poroilla ei ole ongelmia. Ruokaa on saatavissa, mutta poroja seurataan tiiviisti.

Kuusikoissa
syötävää

Palojärven paliskunnassa 80 prosenttia poroista on ruokinnassa, mikä on ollut alueella tavallista jo vuosia. Poroisäntä Jouni Vuolo Ylitornion Raanujärveltä kertoo, että maastossa on muutamia satoja poroja, joita ei koota enää. Ne joutuvat pärjäämään metsissä, joissa lunta on onneksi vähän.

- Porot eivät ole tavallisilla kaivumailla, vaan syövät luppoa vähäisissä kuusikoissa.

Talvi on koetellut paliskuntaa. Erotukset saatiin tehtyä vasta helmikuussa, kun normaalina talvena työt on tehty joulun aikoihin.

- Kuiva kesän ja leudon syksyn jälkeen poroja oli vaikea saada kokoon, kun ne olivat pitkin metsiä pienissä ryhmissä.

Käsivarren paliskunnassa lunta on metri ja porot joutuvat kaivamaan syötävää sen alta.

- Joissakin kyläryhmissä on aloitettu porojen ruokinta huonon talven takia, mutta enin osa poroista on luonnon laitumilla, kertoo poroisäntä Tuomas Palojärvi.

Hän toivoo nyt lauhanpuoleisia tuulia ja sopivaa pakkasta.

- Liikaa ei saa lauhtua, sillä Jäämeren ilmasto vaikuttaa tänne ja suojasäällä saattaa sataa vettä.

Poromiehet ovat joutuneet tekemään runsaasti työtä ja ajamaan paljon porojen vuoksi. Myös petoja on ollut liikkeellä.