Parikymmentä miestä on suunnannut linssinsä kohti taskilalaista takapihaa. Lintulaudan vieraat menevät ja tulevat, ja rivistö kaukoputkia, kameroita ja kiikareita heilahtelee samassa tahdissa.

"Pähkinänakkeli!"

"Nuthatch!"

Lauantaipäivän vasta valjettua joukko suomalaisia ja englantilaisia lintubongareita oli tehnyt havainnon noin kymmenestä lajista, mutta päivän päätähti, valkopäätiainen, antoi odottaa itseään. Yorkshiresta Ouluun tullut Justin Carr sai kuitenkin 700 havainnon listaansa yhden uuden lajin, taviokuurnan.

"Taviokuurna on tavattu Isossa-Britanniassa vain kymmenkunta kertaa, joten se on minulle hieno havainto. Jos sellainen nähtäisiin briteissä, sitä olisi heti tarkkailemassa tuhat lintubongaria", Carr havainnollistaa.


Oulun havainto
aiheutti kuhinan

Valkopäätiainen on itäinen laji, ja tavallisesti eurooppalaisen bongarin pitäisi matkustaa vähintään Kazakstaniin nähdäkseen sen.

Oulun havainto on aiheuttanut englantilaisten lintuharrastajien keskuudessa niin suurta kuhinaa, että vajaat 20 bongaria on jo toteuttanut matkan Suomeen. Hyvät lentoyhteydet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kartuttaa lintuhavaintojaan viikonlopun mittaisella retkellä.

parcya20061219oulu01tf3.jpg