Susia eniten Sotkamon eteläosissa

Viime lauantaina tehdyn petolaskennan tulokset on vedetty yhteen.

Laskennan perusteella Sotkamossa on 78 ilvestä, 42 sutta ja 11 ahmaa.

Susia oli eniten pitäjän eteläosissa. Myös pohjoisessa on vuosi vuodelta kasvava susikanta.

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen kertoi viime lauantaisen laskennan perusteella susivapaata aluetta Sotkamossa olevan Korholanmäeltä ja Pohjavaaralta kirkonkylälle ulottuvan seudun.

– Lisäksi oli joitakin alueita, joista oletettiin löytyvän susia. Jostain syystä laskentahetkellä näillä alueilla ei susia kuitenkaan ollut.

Ilveksiä löytyi eniten Vuokatin vaarajonojen alueella. Myös Kiimasjärven pohjoispuolella on runsas ilveskanta.

Julkaistuissa havainnoissa on mukana vain laskentapäivänä eteen tulleet jäljet. Havaintojen päällekkäisyyttä on pyritty poistamaan kiertämällä eläimet rinkiin ja lisäksi vertailemalla keskiviikkona pidetyssä palaverissa eri alueiden havaintoja keskenään.

Metsästäjien ja yleisön aloitteesta tehtyyn petolaskentaan osallistui 146 henkilöä.

– Kaikille mukana olleille oikein suuri kiitos. Lauantaina kului aikaa ja bensaa paloi, eikä sitä korvaa kukaan muuten kuin kiitoksella, Jukka Kemppainen sanaili.

Laskentaa varten Sotkamo oli jaettu yhteentoista havaintoalueeseen. Jokaisella havaintoalueella oli oma petoyhdysmiehensä, jotka järjestivät laskennan paikallisten hirviseurueiden kanssa.

Petojen liikehdintää oli seurattu joulukuun alusta alkaen ja niiden liikkeistä oltiin alustavasti perillä.

Laskenta edeltävänä yönä oli satanut runsaasti uutta lunta. Niin sanottuja vanhoja jälkiä ei metsissä ollut.

Lunta ei ollut kuitenkaan niin paljon, että liikkuminen metsäautoteillä olisi estynyt. Keliolosuhteet ja lumitilanne mahdollistivat liikkumisen metsäautoteiden lisäksi metsissäkin.