tampereensudetmg2.jpg

Villieläimet: Vaeltelemisen syynä nälkä, kiima tai johtajanaaraan kuolema

Susi vieraili Lielahden Ryydynpohjassa perjantaina. Susihavainto ei ole jäänyt ainoaksi Tampereella. Tampereen riistanhoitoyhdistys on löytänyt sudenjälkiä lisäksi Kaupista, Teiskosta ja Hallilasta.

Lielahtelaisen rivitaloasunnon takapihan lumeen oli ilmestynyt perjantai-iltapäivän aikana tassunjäljet. Tarkempi tarkastelu sai talon isännän epäilemään, että metrin päässä takaovesta oli kulkenut susi.

Lauantaiaamuna Tampereen riistanhoitoyhdistys kävi varmistamassa jäljet suden jättämiksi. Vierailunsa aikana susi oli haukkaissut linnuille tarkoitetun talipallon.

Susi puolen tunnin päässä Keskustorilta

- Viime kahden viikon aikana Tampereella on tehty poikkeuksellisen paljon susihavaintoja, kertoo Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilkka Tamminen.

Lielahden lisäksi Hallilan metsikössä Lahdesjärven lähistöllä on liikkunut susi. Metsiköstä löytyi jälkien lisäksi peuran etujalka torstaina.

Myös Kaupissa ja Teiskon Hirviniemessä on havaittu susi. Riistanhoitoyhdistyksen mukaan Tampereen alueella liikkuvia susia on todennäköisesti useampi kuin yksi.

- Havaintojen määrä ei kuitenkaan kerro, paljonko susia täällä todella liikkuu. Itse arvelisin, että Kaupin ja Hallilan jäljet ovat yhden ja saman suden jättämiä, Tamminen kertoo.

Hänen mukaansa sudet liikkuvat nyt huolestuttavan lähellä ihmisasutusta. Viimeisimmät havainnot ovat olleet alle 10 kilometrin päässä Keskustorilta.

- Sudelle se matka on vain puolen tunnin jolkotus, Tamminen toteaa.

Hänen mukaansa havainnot eivät vielä ole herättäneet hysteriaa ja toivookin, ettei niin kävisikään.

- Koirien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei niitä päästä juoksemaan vapaana missä tahansa, hän muistuttaa.

Pantasusi Ursan jälkeläiset liikkeellä?

Tamminen arvelee huonon ruokatilanteen tai pariutumisen olevan syynä susien levittäytymiseen Tampereen alueelle. Lisäksi parin viikon takaisella pantasusi Ursan ampumisella Jämsässä saattaa olla yhteys susien kulkemiseen.

- Kun johtajanaaras kuolee, sen jälkeläiset häädetään laumasta. Seitsemisissä, Längelmäellä ja Multiassa on pienet susilaumat, joten Ursan jälkeläisillä ei oikein olisi muuta mahdollisuutta kuin kulkea tänne, Tamminen arvioi.

Ursan johtamassa laumassa arvioidaan olleen kymmenkunta jäsentä. Lauma oli syönyt useita koiria reviiriltään ja vieraillut talojen pihapiireissä.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi pari viikkoa sitten metsästäjille Pohjois-Hämeessä yhden suden kaatoluvan. Lupaa haettiin seitsemän suden tappamiseksi, mutta ministeriö rajasi määrän yhteen. Tällä luvalla Ursa-susi kaadettiin. Tarkoitus on seurata, miten johtajanaaraan kaataminen vaikuttaa.

Aamulehti