Uusi lisäys; Lue kommentit Helsingin sanomien keskusteluista!

Katso Ylen uutisten juttu aiheesta, susiasia löytyy pääuutislähetyksen 22.11. loppupäästä.

Hallan paliskunnan lauma on edelleen pysytellyt pois paliskunnan alueelta. Lupa susien tappamiseen on kuitenkin voimassa vielä yhdeksän päivää. Tänä aikana jokainen susi, joka paliskunnan alueelle eksyy on käytännössä lainsuojaton, susiahan ei voi yksilöllisesti tunnistaa, tai tietää kuuluuko paikalle tullut yksilö luvalliseen laumaan!


Kun vielä muistetaan, ettei poronhoitoalueella ei tavattu tänä vuonna yhtään susipentuetta. Ei tätä alueelle saapunutta laumaa saisi heti tappaa.

MT:n tämänpäiväisessä numerossa poroisäntä kertoo;

Kaartisen mukaan sudet eivät ole yksin syypäitä. Ilvekset, karhut ja ahmat ovat osallistuneet porotappoihin.

Hallan paliskunnan alueella on maastossa lunta vielä noin 30 senttiä. Vesisade sulattaa lunta päivä päivältä.

Susien puolesta toivon lämpimiä kelejä ja lumen sulamista, se parantaisi hieman lauman selviytymis mahdollisuuksia!

Kun asiaan kytketään tänään uutisoitu Ruotsin ja Norjan laittomat susitapot, niin poronhoitoalueen susien tappaminen kuulostaa entistä pahemmalta. Skandinavian susikanta on pieni ja kärsii salametsästyksen lisäksi sukusiitoksesta.

Norjassa ja Ruotsissa ammutaan joka vuosi luvatta noin 30 sutta, väittää petotutkija Olof Liberg norjalaisen Nationen-lehden haastattelussa. Poliisit tutkivat kaatoja Akershusin alueella. Ruotsin susitukijoiden mukaan monia susia ammutaan luvatta myös Östfoldin alueella.

Ruotsin lehdissä on viime päivinä kohuttu norjalaisen metsästäjän päiväkirjasta, jossa kuvataan varsin yksityiskohtaisesti 28 suden ampumisesta ja hautaamisesta Östfoldin seuduilla kolmena viime vuonna. Poliisi on takavarikoinut päiväkirjan.

Liberg sanookin, että noin viidesosa Norjan ja Ruotsin yhteisestä susikannasta ammutaan laittomasti joka vuosi. Ruotsin petotutkijat ovat samaa mieltä.

Päiväkirjaa susien ampumisista pitänyt norjalainen metsästäjä on ollut yhteydessä mieheen, joka on kaatanut laittomasti susia Ruotsissa.

Päiväkirjan pitäjä on tunnettu susien vastustaja Lars Ingar Toverud. Hän väittää päiväkirjaan kirjattuja ampumisia ennen vuotta 1996 tehdyiksi. Susia ovat kaataneet monet muutkin muuallakin kuin Östfoldin alueella, hän sanoo.

Mikäli Suomen susikantaa aiotaan jatkossa suojella Venäjän puolella, niin tasapuolisuuden vuoksi ehdotan, että Suomen poronhoitoa ja metsästyskoirastusta suojeltaisiin Ruotsin ja Norjan puolella.

Tuore tietopakettu Skandinavian susista löytyy täältä!