Taistelu Lapin metsistä kuumenee. Torstaiaamuna Greenpeacen reilut 40 aktivistia iskivät Kemissä ja miehittivät Storan Enson ja Botnian tehtaiden portit vastalauseena Metsä-Lapin erämaametsien hakkuille. Liikenne tehtaiden porteilla oli pysähdyksissä vajaasta tunnista muutamaan tuntiin.

Poliisi katkoi rajavartioston avustamana Botnian portteihin kahliutuneita aktivisteja ja kuskasi toista kymmentä henkilöä poliisilaitokselle kuulusteltavaksi. Poliisiasemalle päätyneet saivat sakot ja he pääsivät kuulemisen jälkeen vapaalle jalalle.

Operaatio sujui sekä Greenpeacen että viranomaisten puolelta rauhallisesti. Niskoittelevat aktivistit pitäytyivät passiivisessa vastarinnassa. Tehtaiden toiminnot eivät kärsineet.



"Kyse sadasosista
Lapin hakkuista"


Mutta itse kiista on roihahtanut liekkeihin. Lapin liiton hallitus ehätti ottamaan kantaa "suojeluterrorismia" vastaan ja edellytti uudelta hallitukselta ja valtiovallalta tiukempia toimia vahingontekojen estämiseksi. Liitto vaatii kovempia rangaistuksia vahingonteoista, ja niihin syyllistyneiltä järjestöiltä valtion rahoituksen poistamista.

Kemiin Greenpeace iski, koska molemmat yhtiöt ostavat puuta Metsähallitukselta kiistanalaisista metsistä. Greenpeace viittaa myös yli 200 tutkijan vetoomukseen ja katsoo, että hakkuut Metsä-Lapin erämaissa ovat ristiriidassa Suomen allekirjoittamien luonnonsuojelusopimusten kanssa.

"Loppujen lopuksi pieni osa puusta tulee kiistanalaisilta alueilta. Kyse on sadasosista kaikista Lapin hakkuista. Nämä alueet ovat luonnonsuojelullisesti erittäin arvokkaita ja arvokkaita muun muassa poronhoidolle. Kaikkien edun mukaista olisi lopettaa niiden hakkuut, koska suurin osa näiden tehtaiden puunhankinnasta on aivan kiistatonta", Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen perustelee.

Kiistanalaisia metsiä Metsä-Lapissa ja ylä-Lapissa on Liimataisen mukaan noin 100 000 hehtaaria. Osalla alueista ei tällä hetkellä hakata, mutta lopullinen kohtalo on vielä auki.

Liimatainen muistuttaa, että yksin Metsähallitus vie pohjoisesta Ruotsiin 100 000 kuutiota vuodessa, joka on enemmän kuin mitä kiistametsistä saataisiin hakattua vuosittain. Ruotsiin menee Suomesta kaikkiaan noin 800 000 kuutiota vuodessa.



Tehtaat luottavat Metsähallitukseen


Metsähallituksesta korostetaan, ettei se ole hakannut, eikä hakkaa luonnonsuojelualueilla. Tehtailla puolestaan vetäydytään Metsähallituksen ammattitaidon taakse. Botnialle puuta toimittavan Metsäliiton Pohjois-Suomen aluejohtaja Jari Hurskainen luottaa Metsähallituksen kykyyn hakata puuta kestävällä pohjalla.

"Greenpeacen vaatimuksiin ei tule koskaan loppua", Hurskainen huomauttaa. Metsäliitto hakkaa koko Lapin alueella yksityismetsissä, mutta Hurskaisen mukaan sen hakkuisiin ei ole puututtu.

Botnian Kemin tehtaiden paikallisjohtajan Ismo Nousiaisen mukaan Suomessa metsätaloutta on hoidettu todella hyvin, ja osaamista viedään jopa ulkomaille. "Joten tässä kannattaisi viestiä positiivisesti markkinoille. Puuraaka-aineen hinta muodostaa merkittävän kustannustekijän."

Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden paikallisjohtaja Jarkko Tehomaa harmittelee, että tämän tapaiset iskut vaikuttavat vääjäämättä mielikuviin. Kotimaassa viesti Suomen metsänhoidon tilasta menee aika hyvin perille, mutta "kauempana viesti varmasti hämärtyy."

Reilu vuosi sitten Greenpeacen tekemä laivaisku Veitsiluodon tehtaiden satamaan ei ole Tehomaan mukaan kuitenkaan näkynyt toimituksissa eikä asiakassuhteissa.