Maltan hallitus on hyväksynyt jälleen tämänvuotisen lintujen kevätmetsästyksen, kertoo hallituksen asiaa hallinnoiva komitea Ornis Committee. Maltan lintujensuojelijat ovat raivoissaan päätöksestä ja sanovat tekevänsä kaikkensa metsästyksen estämiseksi.
Lintuharrastajien järjestö Birdlife Malta sanoo kevätmetsästyksen olevan EU-säännösten vastaista. EU-komissio onkin lähettänyt Maltan hallitukselle kirjeen, jossa vaaditaan tieteellisiä perusteita sille, ettei metsästys ole lintudirektiivin vastaista.

Lintujärjestön mukaan hallitus ei saarivaltion kolmivuotisen EU-jäsenyyden aikana kyennyt vastaamaan kysymykseen. Hallituksen mukaan se on asettamassa työryhmää pohtimaan vastausta.

Jos vastaus ei tyydytä EU-komissiota, Malta voidaan haastaa EY-tuomioistuimeen ja sille voidaan asettaa pakotteita.

Maltan saari keskellä Välimerta on lintujen muuton tärkeä välietappi Euroopan ja Afrikan välillä. Miljoonat linnut pysähtyvät lepäämään saarelle keväisin ja syksyisin.

Lintujen metsästys on yleinen harrastus Maltalla. Lintuja pyydetään niin ampuen, verkoilla kuin ansoillakin. Pieni saari on täynnä metsästyspaikkoja. Pelkästään ansapaikkoja saarella on tuhansia.

Lintujensuojelujärjestöt ovat jo kauan olleet huolissaan lintujen metsätyksestä Maltalla. Suojeluväen mukaan metsästäjät eivät erottele yleisiä ja rauhoitettuja lajeja.

Birdlife Maltan mukaan metsästys estää lintujen luontaisen pesinnän saarella. Vain noin 20 lajia kykenee pesimään Maltalla, ja nekin ovat pieniä lajeja kuten varpusia ja uunilintuja.

Järjestön mukaan yksikään petolintu ei kykene pesimään saarella, koska pedot ovat metsästäjien halutuimpia kohteita.

YLE Uutiset, The Times of Malta, The Malta Independent