Tapaus tietysti uutisoitiin näyttävästi monissa lehdissä, ja syyllinen oli tuomittu jo ennen kuin painokoneet kävivät! Tapaus on suoraa jatkoa Pylkönmäkeen.........

Muutama seikka sotii susihavaintoa vastaan, osa niistä on poimittu muualta kuin tuosta alla olevasta uutisesta.

Ensinnäkin suuri ennakko-odotus kaiken median ja susien tappamista haluavien taholta, pihaasi tuleva iso koiraeläin on susi. Ei se näin ole, on erittäin suuri todennäköisyys jo pelkkien lukujen varjossa, että se on koira. Susia on Suomessa yli 200, koiria taas yli puoli miljoonaa. Ero on huima!

Toiseksi puutun tilanteeseen. Kun iso koiraeläin ottaa koirasi kiinni seurauksena on paniikki, eikä kirveen hakemisen ja eläimen perässä juoksemisen aikana varmasti tule katsottua kovin tarkkaan erottavia tuntomerkkejä. Hätä on enemmän siinä omassa koirassa.

Kolmanneksi, uutisen mukaan pihaan tullut susi oli hyvin kookas. Jäljet oli myöhemmin mitattu, ne olivat 9,5 x 7,5cm. Eli kyseessä olisi melko pieni susi, tai paremmin sanottuna sopivat isolle koiralle.
Myös Kiteen susi oli hyvin kookas, kaikkien sen nähneiden mukaan, mutta painoi 23kg. Kertoo paljon siitä, kuinka hyvä ihmisten havaintokyky on. Sille ei voi paljon antaa painoa.

Neljänneksi, koirat eivät pelänneet pihaan tunkeutunutta eläintä. Sutta ne varmasti olisivat pelänneet. Myöskään tämä "susi" ei pelännyt ihmistä, niin, eivät ne koirat pelkää ihmistä.

Tämä on taas kerran klassinen tapaus siitä, mitä saadaan aikaan kun ihmisille valehdellaan tietoisesti, ja tähän suoraan valehteluun syyllistyvät monet riistamiehet, koiranomistajat, kotiäidit ym. muita sudesta tai luonnosta mitään tietämättömiä ihmisiä.

Valitettavasti koiran omistaminen, maalla asuminen tai muutama viikonloppu syksyisessä metsässä ei tee ihmisestä luonnontuntijaa. Ei vaikka sitä itselleen kuinka todistelisi.

Odotan mielenkiinnolla kuinka kauan näiltä "pelkääjiltä" menee kunnes he ymmärtävät, että kaikki asutuksen laitamilla havaitut koiraeläimet eivät ole susia. Asutuksen lähellä liikkuu aina vapaana koiria, isoja ja pieniä. Se joka ei usko, menköön ulos katsomaan.

On aivan varma, että isot koirat käyvät pienempien kimppuun, mutta jos hyökkäystä tai tappamista ei nähdä, ei se tarkoita suden olleen asialla. On myös aivan varma, että suurin osa susihavainnoista koskee koiraa tai jotain muuta eläintä.

Kaatolupaa ei ainakaan voi enää myöntää, vaikka tuosta uutisen susimäärästäkin ottaisin jonkin verran pois, ei kukaan tiedä missä tuo eläin nyt olisi. Kaatoluvan myöntäminen päästäisi taas "paikalliset kahjot" susijahtiin, ja kaadetuksi päätyisi mikä tahansa susi.

Vai millä perusteella yksikään metsästäjä pystyisi maastossa erottamaan tämän uutisen eläimen susista?

Susi nappasi koiranpennun Lemillä
Lemi. Susi uskaltautui talon pihalle ja nappasi nelikuisen koiranpennun Lemin Ruomin kylässä tiistaina keskellä päivää. Perheen äiti oli pihalla ja näki tapauksen.
Noutajia kasvattavan Piia U:n kuusi koiraa juoksentelivat pihalla vapaana, kun susi tunkeutui pihapiiriin. Ulvisen arvion mukaan susi oli hyvin kookas.
- Meni varmaankin kymmenen sekuntia ennen kuin tajusin, mikä eläin se oikein oli. Nuorin noutajanarttumme oli suden kanssa nenät vastakkain, Ulvinen kertoo.

Hän huusi heti koirat luokseen, mutta pieni matala basset ei ehtinyt pakoon, vaan susi nappasi sen suuhunsa ja juoksi pois.

Ulvisen perheessä oli tiistaina surun päivä, koska basset oli tullut taloon vasta syyskuun lopussa ja se oli yhdeksänvuotiaan pojan oma koira.

Ulvista ja muita lapsiperheitä Ruomin kylässä huolettaa nyt lasten koulumatka.

- Kun eläin on näin röyhkeä ja kaatolupia on nolla, minun lapseni ei kyllä aamun pimeässä kävele tien varteen odottamaan taksia.

Todennäköisesti Ruomintien varrella asuvat lapset haetaan lähitulevaisuudessa koulukyytiin kotipihoiltaan.

Riistapäällikkö Erkki Kiukaan mukaan Kymen riistanhoitopiirin alueella arvioidaan olevan noin 15-20 sutta, mutta määrä vaihtelee, koska sudet kulkevat pitkiä matkoja. Kymen riistanhoitopiirillä ei ole tälle vuodelle yhtään sudenkaatolupaa. Tämän vuonna koiranomistajat ovat tehneet ilmoituksen seitsemästä suden tappamasta koirasta.

Koska sää on ollut leuto, susilla pitäisi Kiukaan mukaan riittää ravintoa metsässä.

- Mutta jos ne pääsevät koiran makuun, ne oppivat, että se on helppo tapa hankkia ruokaa.

Asiallista asiaa koulukyydeistä!