Koirien haukkumisesta valitetaan lähes viikottain poliisille

Häirinnän tuottamisesta saa pahimmillaan sakot.

Haukkuvista ulko- ja sisäkoirista tulee yhteydenottoja poliisille melko usein.

– Melkein viikottain ilmoituksia otetaan vastaan. Saamme yhteydenottoja tasaisesti pitkin vuotta, kertoo kenttäkomisario Kimmo Wetterstrand Joensuun poliisista.

Eniten ilmoituksia tulee kerrostaloista, mutta myös taajamien omakotitaloalueilta.

Jos asia ei selviä puhumalla, se lähtee eteenpäin poliisitutkinnassa.

– Sakko ei ole ensimmäinen vaihtoehto. Aloitamme neuvojen ja kehotusten antamisella.

Poliisi hakee perusteita asiaan puuttumiselle vuonna 2003 voimaan tulleesta järjestyslaista. Viranomaiset voivat vedota pykälään kolme, jossa säädetään, että yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen metelöimällä on kielletty.

Tahallisuutta ilmentävästä järjestysrikkomuksesta rapsahtaa päiväsakkoja. Niitä jaellaan Wetterstrandin mukaan jonkin verran.

– Kynnys on pyritty pitämään suhteellisen matalana, jottei ongelma riistäytyisi käsistä. Jos koiralla on huonot olot, vähäistä ulkoilutusta tai liian pieni tarha, saadaan asia nopeasti kuntoon.

Pihahäkissä tauotta haukkuva koira saattaa herättää epäilyksen eläimen huonosta kohtelusta. Haukunta sinällään ei tarkoita, että koiralla olisi kehnot oltavat.

– Haukkuminen on koiralle luontaista. Monet pystykorvat louskuttavat jatkuvasti varsinkin, jos ympärillä on liikettä, muistuttaa Marjukka Stedt Karsikon lemmikkieläinhoitolasta.