SEY vaatii kaupunkia ruokkimaan sorsat

Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY pitää eläinsuojelulain vastaisena heitteillejättönä Helsingin kaupungin päätöstä jättää talvehtimaan jääneet sorsat ruokkimatta ja antaa nälkäkuolemien kautta luonnon karsia kannasta talvehtimistaipumus.

SEY vaatii, että kaupunki aloittaa ruokinnan välittömästi ja jatkaa sitä kevääseen saakka. Satojen viljakilojen jakamista viikoittain ei voi sysätä yksityisten vastuulle, kuten kaupunki on yrittänyt tehdä.

SEY paheksuu tapaa, jolla kaupunki on viime keväänä tehdyllä päätöksellä kieltänyt ruokinnan myös seuraaviksi talviksi. Ajankohtansa takia päätös ei herättänyt mitään huomiota. Vasta pakkasten alettua kaupunkilaiset ovat tyrmistyneinä tulleet tietoisiksi siitä, että päätös on tarkoitettu pysyväksi.

Kaupunki ilmoittaa julkisuudessa, että ruokintakiellon perusteena on rotta- ja siivottomuushaitta. Yleisten töiden lautakunta teki päätöksensä kuitenkin kaupunginvaltuutettu Pekka Reinikaisen ehdotuksen pohjalta. Ehdotus perustui puhtaasti lintuinfluenssan torjuntaan ja näkemykseen, että lintukannat Helsingissä ovat ”ylisuuria”.

SEY muistuttaa, että missään ei ole voitu osoittaa, että H5N1-virus olisi levinnyt muuttolintujen mukana yksittäisen sairaan linnun lentomatkaa pitemmälle.

SEY painottaa yksityisille ruokkijoille, että minkäänlaiset ruuanjätteet eivät ole sorsille sopivaa ruokaa. Ruokaa ei myöskään saa jättää kasoihin ja leipä ja pulla on pienennettävä sorsille sopiviksi suupaloiksi. Jos sulaa on, ruoka pitäisi jakaa veteen.

Sinisorsia on talvehtinut Helsingissä jo yli 70 vuoden ajan. Alkujaan kaupunki varta vasten houkutteli sorsia talvehtimaan. 1960-luvulla talvehtijoita oli 5000 - 6000 yksilöä, ja silloin ne sopivat kaupunkilaisten kanssa samoille rannoille ilman ongelmia.

\n\n

 

\n\n

SEY painottaa, että kaupunki ei voi pestä käsiään vastuusta\nkuittaamalla asia sillä, että ei ollut alun perin järkevää totuttaa sorsia\njäämään. Sinisorsa on pitkäikäinen laji, eivätkä linnut voi yhtäkkiä muuttaa\ntapojaan, kun ne ovat tottuneet ruokintaan.

\n\n

 

\n\n

 

\n\n

______________________________________

\n\n

Tiina Notko

\n\n

eläinsuojelusihteeri

\n\n

tiina.notko@sey.fi

\n\n

p. (09) 7206 8413

\n\n

p. 050 557 2463

\n\n

Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY

\n\n

Kotkankatu 9

\n\n

00510 Helsinki

\n\n

p. (09) 877 1200

\n\n

",1] ); //-->

SEY painottaa, että kaupunki ei voi pestä käsiään vastuusta kuittaamalla asia sillä, että ei ollut alun perin järkevää totuttaa sorsia jäämään. Sinisorsa on pitkäikäinen laji, eivätkä linnut voi yhtäkkiä muuttaa tapojaan, kun ne ovat tottuneet ruokintaan.