Hirvieläimet ihmisille suurin uhka

Hirvi tappaa Suomen luonnon eläimistä eniten. 

Kaleva


Oulu Eläimiin liittyvät pelot eivät aina kulkje käsi kädessä todellisen vaaran kanssa. Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaron tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat negatiivisimmin suteen. Hukkaa kauhistellaan kuitenkin turhaan: terve susi ei ole tappanut sataan vuoteen., 1880-luvulla hengen vienyt otuskin oli sairas tai koirasusi.

Myös karhukammo on melko aiheeton. Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on surmannut Suomessa tiettävästi yhden henkilön vuonna 1998. Vuodessa muutamalle karhun kohdanneelle tapaamisesta jää raatelujälkiä, Metsästäjäin keskusliitosta arvellaan

Käärmettäkään ei juuri kannata pelätä, sillä se on surmannut yhden ihmisen viimeksi 1998. Sen sijaan ampiaisia ja muita pistäviä hyönteisiä sietää karttaa, sillä niiden pisto on surmannut yhdeksän ihmistä vuosinsa 1990-2005, kertoo Tilastokeskus

Hyönteisistä vaarallinen on myös punkki. Kansanterveyslaitoksen mukaan Ahvenanmaalla punkin levittämä puutiaisaivokuume esiintyy yli sadalla 100 000 asukasta kohti vuodessa. Ötökän puremasta aiheutuvaan toiseen tautiin, borrelioosiin, sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut. Kansanterveyslaitoksen mukaan vuonna 2004 ilmoitettiin 1135 uudesta tapauksesta.

Kauhein kaikista Suomessa
liikkuvista eläimistä on hirvi. Se on tappanut liikenteessä 93 ihmistä vuosina 1992-2005 - pelkästään toissa vuonna 12 autoilijaa kuoli hirven takia. Tiehallinnon mukaan sarvipää aiheutti vuosina 1994-2005 lähes 2000 liikenneonnettomuutta

Hirvi ei kuitenkaan ole tyytynyt vaanimaan uhrejaan tien varsilla, vaan Metsästäjäin keskusliiton arvion mukaan hirvi hyökkää ihmisen kimppuun muutaman kerran vuodessa.

Myös peuraa kannattaa varoa, vaikka bambi koitui ihmiselle surmaksi viimeksi 1996. HIrven ja peuran takia liikenteessä loukkaantuneita oli yhteensä 222 vuosina 1992-2005.

Ei ole Petteri Punakuonoonkaan luottaminen. Paliskuntain yhdistyksestä kerrotaan, että syksyn rykimäaikana kymmeniä poroja hyökkää ihmisen kimppuun. Toistaiseksi kohtaamisesta on selvitty hengissä.

Hirvieläimet tulevat kalliiksi, sillä vuonna 2004 vakuutusyhtiöt korvasivat pelkästään ajoneuvoille aiheutuneita hirvi,peura- ja porovahinkoja yhteensä 13,2 miljoonalla eurolla.

Eivät kotieläimetkään aina ole omistajiensa suojana. Vaikka koiraan suhtaudutaan yleisesti myönteisemmin kuin vaikkapa kissaan, mustit eivät ole aina turvallista seuraa. Koiran purema tai kolhaisu on riittänyt surmaamaan yhdeksän ihmistä vuosina 1998-2005.

Muista pihapiirin eläimistä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia ovat aiheuttaneet ainakin sonni, pässi ja hevonen. Sonni ja pässi ovat surmanneet yhden henkilön vuosina 1998-2005. Hevonen puolestaan koituu vuosittain 2-3 ihmisen kohtaloksi, lisäksi ratsun selästä pudonneita oli vuosina 1998-2005 yhteensä 15.

Kaleva