279151.jpg
Susi ei kunnioita valtakunnan rajoja virossakaan. Valtion rajat ovat tekosyynä suden hävittämiseen monessa Euroopan maassa.

Otsikko lupaa tietysti liikoja, sutta lajina ei aiota virallisesti hävittää Virosta. Viro on kuitenkin myöntänyt 50 kaatolupaa tälle metsästyskaudelle. Virallisen tiedon mukaan maan susikanta on 160 yksilöä, mutta suojelujärjestöjen mukaan oikea susimäärä on alle 100 yksilöä. Ero selittyy mm. voimakkaalla liikehdinnällä Venäjän ja Latvian rajojen yli.

Ei kotieläinvahinkoja

Virossa sudet eivät tee merkittäviä kotieläinvahinkoja, metsästyksen sanotaan olevan kannankurissa pitämistä.

Viron ympäristöministeriön virkamies Kaarel Roht kertoo metsissä olevan runsaasti ruokaa susille, joten kotieläinvahingot jäävät pieneksi.

"Meidän metsissä on runsaasti metsäkauriita ja villisikoja. Niitä riittää sekä susille että metsästäjille. Tosin meidän on oltava tarkkana, ettei metsäkauriita ja villisikoja metsästetä liikaa, sillä silloin sudet joutuvat etsimään ravintoa lampaista ja koirista," Roht sanoo.

Viro uutena jäsenmaana sai oikeuden päättää metsästysasioistaan vuoteen 2010 asti. Tämä on suurin syy metsästää susikanta loppuun.

Myös Latviasta on levinnyt tietoja 100 suden ampumisesta, samalla kun Latvia on kertonut maassa olevan 500 susiyksilön kannan. Luku on aivan liian suuri, siihen ovat kaikki suhtautuneet epäilevästi.

Viro puolustaa metsästystään prosenttiosuudella ja väittää suden kestävän 30% harvennuksen. Väitteen tekeen naurettavaksi pelkästään kannan arviointi liian suureksi sekä tiedot Yhsysvalloissa tehdyistä metsästyksistä, jossa 30% kannan harvennus johti poikkeuksetta suden katoamiseen alueelta.

Virossa ei sentään väitetä susien käyvän joka talon pihassa, siellä on aivan yhtä vaikea nähdä sutta kuin Suomessakin. Omilla retkilläni susia ei ole vastaan tullut.


279005.jpg