Greenpeace patisti Eiffel-tornista päättäjiä toimiin

Suurraportti: Ilmasto lämpenee yhä

Maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen jatkuu, ennustaa loppusilausta vailla oleva kansainvälinen ilmastoraportti brittilehden mukaan.

Tällä vuosisadalla lämpötila noussee "liki väistämättä" 2-4,5 astetta, kertoi YK:n hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastoraportin luonnokseen tutustunut Independent-sanomalehti maanantaina. Lehden mukaan IPCC ennustaa helleaaltojen yleistyvän ja hirmumyrskyjen voimistuvan.

Sadat ilmastotutkijat kokoontuivat täksi viikoksi Pariisiin hiomaan IPCC:n raporttia, joka julkaistaan perjantaina. Edellinen vastaava yhteenveto tutkimustiedon massasta tehtiin kuusi vuotta sitten. Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit vetosivat päättäjiin "Ei ole liian myöhäistä" -julisteella, jonka he ripustivat Eiffel-tornin huipun tuntumaan.

Ranskalainen huippututkija Herve le Treut varoitti Pariisissa, että hyvin nopeiden ilmastonmuutosten riskiä ei voida sulkea pois. Muutoksia saattaa kiihdyttää niin sanottu palautesilmukka, jossa ilmaston lämpenemisen myötä ilmakehässä kasvava vesihöyryn määrä vahvistaa edelleen kasvihuoneilmiötä.

Independentin mukaan summattu tutkimustieto vahvistaa käsitystä siitä, että ilmaston lämpeneminen on ylittänyt luonnolle ominaiset vaihtelun rajat. Ilmastonmuutoksen todenperäisyyden epäilijät ovat selittäneet muutoksia normaalilla säiden vaihtelulla.

Independentin mukaan tutkijakunta pitää "hyvin todennäköisenä", että ilmaston lämpenemiseen on vaikuttanut ihmisen toiminta kuten esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttö, joka on nostanut keskeisen kasvihuonekaasun hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Toisaalta ihmisen toiminnan seurauksena ilmakehään päättyneet aerosolihiukkaset ovat jarruttaneet ilmaston lämpenemistä.

Jäätiköt kutistuvat, saaria uppoaa

Ilmaston lämpeneminen on kytketty jäätiköiden sulamiseen, merenpintojen nousuun ja merivirtojen muutoksiin.

Grönlannin jääpeite saattaa sulaa kokonaan tuhannessa vuodessa, kertoi Independent viitaten IPCC:n kokoamiin tutkimuksiin sisältyviin tietokone-ennusteisiin. Pohjolaa lämmittävä Golf-virta saattaa hidastua, mutta sen pysähtymistä ei ole näköpiirissä.

Jäämassojen sulamisen seurauksena nouseva merenpinta saattaa peittää alleen 2 000 saarta Indonesiassa, kertoi maan ympäristöministeri Rachmat Witoelar Jakartassa. Kyse on enimmäkseen pienistä asumattomista saarista.

- Me olemme paremmassa tilanteessa. Fidzin ja Bahaman kaltaiset saarivaltiot saattavat todennäköisesti kadota, Witoelar sanoi.

Jäätiköiden sulaminen on nopeutunut ja jäätiköt ovat kutistuneet, vahvisti Sveitsissä maanantaina julkaistu jäätiköiden tilaa seuraavan WGMS-laitoksen raportti.

Kuluvalla vuosikymmenellä sulaminen on kuusi kertaa nopeampaa kuin 1980-luvulla. 30 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa jäätikköä on ohentunut keskimäärin 10,5 metriä vuodesta 1980 lähtien.

- Jäätiköiden kutistumisesta kertovat viimeaikaiset tiedot -- eivät jätä sijaa epäilykselle siitä, että ilmasto-olosuhteiden muuttuminen on nopeutunut, WGMS:n tutkija Michael Zem sanoi.