Uusi hallitus on huolestunut merimetsokannan räjähdysmäisestä kasvusta rannikolla. Hallitusohjelmaan on kirjattu lausuma merimetsokannan kasvun rajoittamisesta ongelma-alueilla. Tutkijat ja kalastajat ovat kuitenkin eri mieltä lintulajin aiheuttamista haitoista.
tyhja.gif
Kymmenessä vuodessa merimetsokanta on räjähtänyt lähes nollasta 6 000 pariin.

- Itämeren alueella niitä asuu 150 000 paria ja pesimäpaikoista alkaa olla pula. Täällä Tammisaaressa on tilaa ja ruokaa, joten ne tulevat tänne, ÅA-YH Sydvästin tutkimuspäällikkö Mikael Kilpi kertoo.

Merimetson pääravintoa on roskakala, joten merien rehevöityminen näkyy lintukannassakin. Tutkijan mukaan ongelma onkin ihmisissä.

- Merimetso pesii luodoilla, joilla ei ole juuri taloudellista arvoa. Haittoja ei ole määritelty ja keskustelu on juupas-eipäs -tasolla, Kilpi arvioi.

Kalastajat haluaisivat saada luvan ampua merimetsoja, jotka ovat kilometrin läheisyydessä pyydyksistä. Tutkijakin voisi harkita kannan pientämistä - erityistapauksissa.

- Pienessä mittakaavassa voi yksittäiselle maanomistajalle aiheutua sellaista haittaa, että hän voi anoa, että asialle tehdään jotain.

Joka tapauksessa hallitusohjelmassa lupaillaan merimetsokannalle harvennusta.

YLE Uutiset