Lainaus:

Järkeä petopolitiikkaan
Mielipidekirjoitus

Maaseudun tulevaisuus 22.11.2006


Vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen on ehdottanut susien elintilan lisäämistä ja niille mahdollisuutta siirtyä länteen aina Ruotsiin ja Norjaan saakka.

Pulliaisen ehdotus sisältää muun muassa poronhoitoalueen eteläisen rajan siirtämisen pohjoisemmaksi, jolloin olisi mahdollista susien vaeltaminen itäisestä Suomesta Tornionjokilaakson kautta Ruotsiin.

Siis ihmisten ja heidän harjoittamiensa elinkeinojen tulisi väistyä petojen tieltä?


Suomi on hyväksynyt suden suojelusuunnitelman(EU ei ole!), ja suunnitelmassa on yhtenä kohtana suden vapaa liikkuvuus Norjaan ja Ruotsiin. Ainoa reitti näihin maihin kulkee Lapin alueen läpi.

Poronhoidon siirtäminen ei takaisin pohjoisemmaksi ei ole lainkaan huono ajatus, ja tuo osaltaan säästöjä valtiontalouden kassaan. Katsotaan sitten porojen tekemiä vahinkoja metsätaloudelle tai liikenteelle. Petokorvaukset näihin vahinkoihin ovat pienet.
Poro ei perinteisesti ole mikään Kainuun eläin, se on tunturipeurasta kehitetty muoto, jonka pitäminen metsä apissakin on arveluttavaa.

Lainaus:

Olen kansanedustaja Pulliaisen kanssa asiasta täysin eri mieltä. Ei voi olla oikein, että lailla Suomessa suojellaan petoja niinkuin nyt tapahtuu. Susien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana moninkertaistunut, ja niistä on tullut Itä-Suomessa todellinen riesa. Kalliita metsästyskoiria menetetään lähes joka viikko – osa löytyy raadeltuina ja monista ei löydy jälkeäkään. Paikoin hirvikannassa on tapahtunut kato, ja Kuhmon metsäpeurat ovat yllättäen romahdusmaisesti vähentyneet.


Olet myös minun kanssani täysin eri mieltä! Mutta yhdessä asiassa olemme samaa mieltä, nykyisen kaltainen "suojelu" ei voi jatkua. Susikanta ei ole moninkertaistunut vaan kannankasvu on käytännössä pysäytetty kokonaan. Esim. vuosina 2004 - 2005 kasvu oli arvioitu viideksi yksilöksi, jonka takia pelkästään tänä syksynä on annettu 37 kaatolupaa.

Sutta ei suojella Suomessa, se on riistalaji, jota yritetään ministeriön päätöksellä vähentää!

Lainaus:

Meidän veronmaksajien rahoilla palkatut petotutkijat selittelevät hirvieläinten vähentymisen syiksi susitihentymäalueilla milloin minkinnäköisiä viruksia. Tämä on pötypuhetta. Jokainen täysjärkinen tajuaa, miten käy riistakannan, jos pedot syö vastasyntyneet – tässä tapauksessa hirvieläinten vasat.


Hirvieläinten kannat eivät ole laskeneet, sinä syyllistyt nyt selvään tietämättömyyteen riistakantojen kehityksestä. Suomessa kaikkien hirvieläinten kannat metsäpeuraa lukuun ottamatta ovat suurempia kuin koskaan. Metsäpeuran vähenemisen syyksi ei ole todettu sutta, vika on aivan toisaalla.

Lainaus:

Viime aikoina sudet ovat käyneet entistä röyhkeämmiksi. Ne tulevat kylille ja pihoille ja jopa kaupunkien kaduille. Tähän käyttäytymiseen voi olla useita syitä. Esimerkiksi Kainuussa susikannan kasvu on ollut niin valtaisa, että ne hakevat jo uusia alueita reviireikseen. Ne ovat myös tottuneet ihmisiin, tulleet tutuksi ihmisen hajun kanssa silloin, kun susipaimenet radiopannoittavat niitä, tutkivat ja siirtelevät.


Susia ei ole kaupunkien kaduilla tai ihmisten pihoissa nähty sen enempää kuin ennenkään, ja kuten edellä totesin susikannan kasvua ei ole viime vuosina enää ollut. Suomessa on tällä hetkellä yksi pantasusi, tuskin se suurta uhkaa muodostaa.

Lainaus:

En pidä ollenkaan liioitteluna, jos pahimmilla alueilla ihmiset vahtivat ulkona lapsiaan aseiden kanssa ja saattelevat koulumatkoilla.


Poliisin tehtävä on laittaa sekopäät kuriin, suosittelen myös ammattiapua.

Lainaus:

Petoasiassa aletaan olla tien päässä. Lainsäätäjän eli eduskunnan ja sen kansanedustajien tulee pikaisesti puuttua tilanteeseen muuttamalla metsästyslakia niin, että se sallii petojen määrän järkevän säätelyn. Jos näin ei tapahdu, pelkään, että kansalaistottelemattomuus lisääntyy ja susikäräjät tulevat olemaan yleisiä otsikoita uutisvälineissä.


Lakia tulee pikaisesti muuttaa, siinä olemme samaa mieltä. On suuri kansallinen häpeä pitää erittäin uhanalaista lajia riistaeläimenä. Onneksi olemme tässä asiassa joutuneet EY oikeustuomioistuimeen, jonka päätöstä odotamme.

Kansalaistottelemattomuuteen susiasiassa on vain yksi mahdollisuus, törkeän metsästysrikoksen lisääminen lakiin.