Viime syksyn hirvenmetsästyskaudella kaadettiin 6 371 hirveä Kainuun riistanhoitopiirin alueella. Määrä on parikymmentä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Hirviä ei ole koskaan aikaisemmin kaadettu niin paljon kuin viime syksynä.

Kainuun pyyntiluvista saatiin käytettyä 95 prosenttia. Kaatoprosentit olivat Vuolijoella 93, Kajaanissa 92, Sotkamossa 96, Suomussalmella 97, Paltamossa 91, Puolangalla 97, Hyrynsalmen-Ristijärven alueella 94, Kuhmossa 96 ja Suomussalmella 97.

Piiri rajoitti tänä vuonna aikuisten hirvien metsästämistä. Kaadetuista hirvistä oli vasoja 41 prosenttia.

Piiri suositteli, että naaraita ammuttaisiin lähes saman verran kuin uroksia. Se toteutui hyvin, sillä aikuisten hirvien saaliissa oli uroksia 53 prosenttia.

Jäljelle jääneen hirvikannan suuruutta ei vielä tiedetä. Viime syksyn metsästyksen tavoitteena oli pienentää hirvikantaa. Tilanne selviää paremmin vasta sitten, kun kaikki havaintotulokset ja tilastot saadaan käsiteltyä.

Tämän hetken arvion mukaan näyttää siltä, että lupamäärä osui kutakuinkin kohdalleen, sillä hirvikanta näyttää nyt leikkautuneen, mutta ei liikaa.

Riistanhoitopiiri toteaa, että pienillä alueilla hirvikanta on mennyt liiankin pieneksi.

Viime vuosien aikana näillä alueilla ei ilmeisesti ole otettu lupamäärän suunnittelussa tarpeeksi huomioon suurpetojen aiheuttamaa lovea hirvikantaan. Tällaisia alueita ovat Kuhmon itä- ja eteläosa sekä Sotkamon kaakkoisosa.

Hirviä on liikkeellä. Vähäisen lumimäärän vuoksi hirvet eivät ole vielä asettuneet kunnolla talvehtimisalueille. Kainuun teillä näkyykin monin paikoin runsaasti hirvien tienylitysjälkiä. Autoilijoiden on syytä olla varuillaan.

Parhaiten kolarin voi välttää ajamalla riittävän pienellä nopeudella ja varautumalla jatkuvasti siihen, että hirvi voi juosta auton eteen. Paksun lumen aikaan hirvikolaririski pienenee, koska hirvet ovat talvehtimisalueilla ja liikkuvat vähän.