Ylä-Lapissa riekkosaaliit jäivät vähiin

Mitään ratkaisevaa vihjettä Vetsijärven länsipuolella Utsjoella maaliskuun loppupuolella tapahtuneesta laittomasta riekontaposta ei ole viranomaisille tullut, vaikka joitakin yhteydenottoja on ollut.

"Kansalaiset ovat soitelleet, mutta mitään käänteentekevää ei ole ilmaantunut. Asiaa tutkitaan edelleen", kapteeni Lauri Wesslin Lapin rajavartiostosta Inarista kertoo.

Lapin rajavartiosto sai tutkittavakseen huhtikuun alussa metsästysrikosepäilyn, jonka mukaan Nanabel-järven alueella oli moottorikelkasta ammuttu haulikolla riekko. Ampumispaikalla oli todennäköisesti yli viikkoa aikaisemmin liikkunut leveätelainen moottorikelkka.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä uutisoitu laiton riekontappo sai jotkut epäilemään, että kyse olisi aprillipilasta. Jotkut ihmettelivät, kannattaako yhden riekon perään käynnistää jopa rikostutkinta.

"Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on epäily teosta, joka on Suomen laissa kielletty. Vähäiseltäkin vaikuttavat rikokset pitää tutkia", Wesslin sanoo.

Hän muistuttaa, että Ylä-Lapissa ja varsinkin Utsjoella asuu ihmisiä, jotka edelleen harjoittavat ammattimaista riekonpyyntiä.

"Osa heistä on ymmärrettävästi huolissaan, jos jotkut pyytävät riekkoja kelkasta ampuen. Tällainenkin näkökanta on hyvä huomioida", Wesslin sanoo.

Riekon metsästysaika päättyi maaliskuun lopussa. Ansoilla riekkoa on lupa pyytää Lapissa vain Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella.

Wesslin huomauttaa, että vaikka riekko eläimenä on pieni ja vähäpätöinen, niin ammattipyytäjille se on tärkeä.

"Heidän intressissään on, ettei riekkokantoja veroteta laittomin keinoin. Ei ole tarkoitus, että niitä pyydetään kelkoilla. Muutenkaan riekkokanta ei tänä talvena ole ollut hyvä", hän sanoo.

Ammattimetsästäjille riekonpyynti tarjoaa työtä neljäksi kuukaudeksi talvessa. Se merkitsee satojen ansalankojen virittämistä ja tarkastamista päivittäin. Käsivarren suunnalta tulleet tiedot kertovat, että tänä vuonna saaliit ovat jääneet jopa neljännekseen tavanomaisesta, ja riekkokanta on ollut huonoin kahteenkymmeneen vuoteen.

Laittomia riekontappoja viranomaisten tutkittavaksi tulee harvoin, sillä sivullisia osuu erämaassa paikalle vain sattumalta. Sen sijaan tapauksia, jolloin kanalintuja ammutaan tieltä ja autosta tulee tutkittavaksi usein.

Utsjoen riekontaposta jotakin tietäviä pyydetään edelleen ottamaan yhtyettä puhelinnumeroon 040 723 1549.