Keskisuomalainen MIELIPIDEKIRJOITUS

Johtajasusia ei pidä ampuaSunnuntaina 18.2. kerrottiin, että Kuhmoisissa oli ammuttu susilauman johtajanaaras ja että tämä oli kuulemma metsästäjille kuin lottovoitto. Lupa oli myönnetty vain yhden suden ampumiseen, koska halutaan selvittää, mitä se vaikuttaa.

En voi olla ihmettelemättä, eivätkö sen enempää metsästäjät kuin luvan myöntäjätkään tiedä susien elintavoista mitään?

Nimenomaan johtajanaaraan tai -koiraan tappamisella on aivan erilainen, suorastaan päinvastainen vaikutus kuin lauman hierarkiassa alempiarvoisen yksilön. Johtajan ampuminen hajottaa lauman ja varmasti vain pahentaa häiriökäyttäytymistä, siinä missä ”rivisuden” ampuminen saattaa toimia opetuksena johtajaparille ja sitä kautta koko laumalle.

Silloin kun sudet oikeasti alkavat aiheuttaa vahinkoja, asialle pitää tehdä jotakin – tarvittaessa myös ampua niitä. Mutta se pitää tehdä järkevästi, tavoitteena opettaa sudet pysymään poissa ihmisten ilmoilta ja kotieläinten kimpusta, eikä summittaisesti kostotyyliin.

Sudet ovat älykkäitä eläimiä, ne oppivat kyllä välttämään vaarallisia paikkoja ja saaliita. Niin älykkäitä ne eivät kuitenkaan ole, että osaisivat yhdistää yhden suden pihasta tappaman koiran siihen, että kuukautta myöhemmin metsässä tapetaan jokin toinen, satunnainen susi.

Mutta ennen kaikkea sudet ovat laumaeläimiä, jotka seuraavat johtajaa ja oppi menee perille vain johtajaparin kautta.

Suomen nykyinen sudenkaatotapa tuntuukin suorastaan suunnitellun susiongelman pahentamiseen – ehkä jotkut tosiaan haluavatkin sitä voidakseen perustella uskoaan susien vaarallisuudesta.

Jos susivahinkoja halutaan oikeasti vähentää, asia pitäisi hoitaa näin: 1.) Häirikkösudet pitää aina ampua itse teossa, siis mahdollisimman pian ja ihmisasutuksen läheltä eikä mennä niiden perään metsään. 2.) Johtajapari pitää ehdottomasti jättää rauhaan.

Ei se ole niin vaikeaa kuin luulisi, kun asia hoidetaan suojelutoimenpiteenä eikä urheiluna: laitetaan asialle paikallisen metsästysseuran asemesta susiin erikoistunut tutkija, jolla on käytettävissään reaaliaikainen paikkatieto lauman liikkeistä (johtajasusien pannoittaminen ei ole kohtuuttoman vaikeaa).

Kyllä Suomen metsiin susia mahtuu eikä niistä ole ihmisille kohtuutonta haittaa, kun niiden vain annetaan elää luonnollisella tavalla, kyllin suurina laumoina niin, että ne voivat pyytää hirviä ja laittamalla häiriköt kuriin järkevällä tavalla.

TAPANI TARVAINEN

kansanedustajaehdokas (vihr., sit.)

Jyväskylä