Ylikalastus ja laiton kalastus uhkaavat maailman tonnikalakantoja, ympäristöjärjestöt varoittavat. WWF:n mukaan ylikalastus on köyhdyttänyt pahasti merien tonnikalakantoja, joten hallitusten on kiireesti päästävä sopuun kalastuksen rajoittamisesta. Japanin Kobessa alkoi maanantaina laaja kansainvälinen kokous, jossa pyritään löytämään ratkaisuja tonnikalakantojen säilyttämiseksi.

Ympäristöjärjestöjen mukaan tonnikalan pyynnille pitää asettaa tieteelliseen tutkimustietoon perustuvat rajat. Lisäksi myös tonnikalan laittomaan pyyntiin pitää puuttua.

Esimerkiksi kaupallisesti laajasti hyödynnetyn sinievätonnikalan kannat ovat uhattuna.

"Atlannin sinievätonnikala, jota käytetään korkealaatuiseen sushiin ja sashimiin, on voimakkaasti ylikalastettu ja sinievätonnikalojen kutevat kannat Intian valtamerellä ovat romahtaneet 90 prosentilla", WWF toteaa lausunnossaan.

Myös laiton kalastus verottaa tonnikalakantoja. Esimerkiksi Välimeren alueella lähes joka kolmas sinievätonnikala on laittomasti pyydetty.

Japani on tonnikalan suurkuluttaja. Yli puolet pyydetyistä sinievätonnikaloista päätyy Japaniin etupäässä sushiherkuttelijoiden pöytään. Japani myönsi vasta viime vuonna ylikalastusta tapahtuvan. Se on luvannut rajoittaa pyyntiä.