Sudet vierailevat pihamailla Hinnerjoella

Samu Vahteristo
Länsi-Suomi, Eura 2.2.

- Lähimmät suden jäljet on mennyt kymmenen metriä talosta. Siinä oli kahden suuremman ja kahden pienemmän suden jälkiä, kertoi Virpi Wikström.
Hinnerjoen Auvaisten kylässä asuva Wikström kertoo susien herättävän levottomuutta.
- Siskon pihassa susi oli käynyt, kun pihalla oli oltu lunta auraamassa. Kyllä tulee vähän sivuille vilkuiltua, kun vie aamuhämärissä lapsia kouluun, Wikström kertoo.
Toistaiseksi susien ei ole havaittu tehneen mitään vahinkoa, mutta kuljeskeleminen pihamailla herättää pelkoa.

Kymmenen
sutta liian paljon


Euran alueen suurpetoyhdysmies Erkki Jaakohuhta väittää susikannan olevan jo nyt liian suuri.
- Lounais-Suomen alueella vakituinen susikanta on noin kymmenen sutta. Mielestäni kanta on liian suuri ja se pitäisi harventaa noin puoleen, latelee Jaakohuhta.
- Nyt seurataan tilannetta. Susia on kyllä ilmaantunut odotettua enemmän. Susia on nyt kahden vuoden pentueet kokonaisuudessaan.
Vielä vuosi sitten susia arvioitiin olevan noin puolet nykyisestä.
- Sudet eivät ole vielä tehneet haittaa Mynämäen Laajoen sutta lukuun ottamatta. Jos susi on pihalla ja talossa on pieniä lapsia, niin kynnys susien sallimiseen alueella on suuri.
Susihavainnoista on raportoitu Euran poliisille, joka on ollut asiasta yhteydessä Maa- ja metsätalousministeriöön. Mahdollisista kaatoluvista tiedotetaan tänään perjantaina.
Suden opittava pelkäämään ihmistä
Pihapiiriin tulevat sudet ovat osoitus siitä, että susi ei ole oppinut pelkäämään ihmistä.
- Suden pelottaminen pois pihalta pitää olla niin raju, että ihmisenpelko juurtuisi. Käytännössä ampuminen on ainoa keino, Jaakohuhta miettii.
Susien elinalue rajautuu idän suunnassa Mestilästä Nousiaisiin ja Yläneelle, länsipuolella Laitilaan ja Vehmaaseen. Pohjoissuunnan rajana on Eura-Laitila-tie. Sudet saattavat liikkua päivän aikana kymmeniä kilometrejä, joten tiukkoja rajoja on vaikea vetää. Suomen susikannan harventamisesta päättää Maa- ja metsätalousministeriö. Hoitosuunnitelman mukaan susikantaan kohdistuvissa poistoissa ensisijaisia kohteita ovat juuri ihmisasutuksen tuntumaan asettuneet sudet.

Runsaasti
havaintoja


Honkilahtelainen metsämies Martti Nieminen on seurannut asukkaiden havaintoja ja varmistanut jälkiä.
- Reilu viikko sitten neljän suden lauma oli kulkenut talon ohi, jossa asuu tuollaista alakoululaista väkeä.
- Keskiviikkoillalla on ollut tuossa Auvaisten kylässä kaksi sutta liikkeellä, Nieminen varmisti.
Toistaiseksi saaliiksi ei ole joutunut yhtään kotieläintä, mutta Martti Nieminen pitää sitäkin lähinnä pelkkänä ajan kysymyksenä.
- Jos kanta saa kasvaa tästä kymmenestä sudesta luonnollisesti, niin se karkaa totaalisesti käsistä.
- Parissa vuodessa määrä on tuplat nykyisestä.