324307.jpg


Raameiltaan kookas, mutta kapia sairastava susi painoi vain 30 kiloa. Susi lähetetään tutkittavaksi Riistantutkimuslaitokselle Taivalkoskelle.

Kolarissa kolhiintunut kapinen susi kaadettiin

Antero Heikkinen
Juvan Ollikkalassa ammuttiin viime perjantaina iltapäivällä susi, joka oli jäänyt torstai-iltana viitostiellä Juvan Kurkiselän tienhaarassa auton kolhaisemaksi.
Juvalaismetsästäjät käynnistivät poliisin toimeksiannosta haavoittuneen eläimen jahdin välittömästi torstaina, joka keskeytyi pimenevässä illassa. Jahtia jatkettiin perjantaina aamuhämäristä alkaen. Kolarista johtuen haavoittunut eläin liikkui vain pieniä matkoja kerrallaan, mutta onnistui useita kertoja livahtamaan passiketjun läpi, kertoi jahtipäällikkö Pekka Pärnänen.

Kuolettavan laukauksen Ollikkalan ja Maivalan kylien rajamailla ampui puutaitelija Matti Kurkela, joka on aloittanut metsästysharrastuksen vasta tänä syksynä. Kokeena luonnossa liikkuja Kurkela havaitsi tovia ennen ampumista pyyparven lehahtavan lentoon suden tulosuunnassa.
– Ensi kertaa näin suden ja ammuin, kun sattui kohdalle, Kurkela selitti hitusen hämmentyneenä.

Jahtipäällikkö Pärnäsen mukaan kaadettu susi osoittautui kapia sairastavaksi. Samasta eläimestä oli tehty useampia havaintoja Juvalla ja Rantasalmella tämän syksyn aikana.
– Eläimen häntä ja vatsa ja osa kylkiä olivat karvattomia. Kapinen susi ei aiheuta tartunta vaaraa ihmisille, mutta tauti voi tarttua koiriin ja muihinkin eläimiin.
Kapia sairasta susi menettää karvapeitteensä aluksi vastan seudulta ja hännästä ja lopulta kokonaan. Susi on nälkiintynyt ja huonokuntoinen.
– Eläin hakeutuu lähes aina ihmisasumuksia lähelle saalistamaan pihoista koiria ja kissoja, Pärnänen tietää.
Metsästykseen osallistui viitisenkymmentä metsästäjää.

Lisäys: Tämä raameiltaan kookas susi on kuitenkin suurin tänä talvena kaadettu, muut kaadetut sudet ovat olleet "kookkaita" 20 kiloisia suurpetoja!