Maakotkan pesäpuu kaadettiin Sotkamossa

Pekka Helo
Sotkamo Poliisi tutkii Sotkamon Tipasojalla paljastunutta maakotkan pesän hävitystä. Pesää suon takaa kiikaroinut lintuharrastaja huomasi perjantaina, että pesäpuu oli kaadettu moottorisahalla noin puolentoista metrin korkeudelta. Korkea kanto viittaa siihen, että puu on kaadettu yli puolimetrisen hangen päältä. Sotkamossa lunta oli kuluneena talvena enimmillään helmi- maaliskuussa. Yli 350-vuotias petäjä on kaatuessaan katkennut keskeltä ja puun latvassa ollut suuri kotkan pesärytö on levinnyt useiden neliömetrien alueelle. Toistaseiksi on epäselvää, oliko kotka ehtinyt munia pesään ennen puun kaatoa. Metsään levinneessä pesärydössä on mukana tuoreita männyn oksia, joten kotkapari on ainakin rakentanut pesää. Kaadetun pesäpuun ympäristöstä löytyy myös tuoreita kotkan höyheniä ja untuvia.

Kotkapari rakensi pesän nyt kaadettuun puuhun noin 20 vuotta sitten. viimeksi pesä on tuottanut yhden lentopoikasen kesinä 2004 ja 2006. Kainuun kotkakannan kehitys on kulkenut 1990-luvun alun jälkeen eri suuntaan kuin muualla kotkan levinneisyysalueella. Kun muualla maassa parimäärä on hitaasti kasvanut ja poikasmäärä on sen myötä noussut, Kainuussa o kotkien parimäärä on 40 vuoden yhtenäisen seurannan aikana pysynyt muuttumattomana ja lentoon selviävien poikasten määrä on puolittunut.

Syy huonoon poikastuottoon on pesivien emolintujen luonnottoman nopea vaihtuminen. Emot vaihtuvat muutaman vuoden välein ehtimättä täysin aikuisen linnun pukuun. Tiheä vaihtuminen aiheuttaa pesintään runsaasti välivuosia, kun uudet emolinnut eivät ole vielä sukukypsiä pariutuessaan. Huomattavasti normaalia tiheämpään emolintujen vaihtumiseen voi olla syynä vain piilovaino, joka kohdistuu reviireillään eläviin lintuihin. Suomessa vaarantuneeksi luokiteltavaa maakotkaa vainottiin ankarasti vuosisadan ajan. Valistuksen myötä suhtautuminen siihen on suurimmassa osassa maata muuttunut suojelumyönteiseksi, mutta paikoin vanha vainoperinne kytee yhä pinnan alla. Asiaan liittyvistä tiedoista tulisi ilmoittaa Sotkamon poliisille.

-Kaleva