5.7.2007

WWF:n talkooleiriläiset kunnostavat arvokkaita niittyjä Salmisin ja Hallonnäsin saarilla Iniössä

WWF:n talkooleirikesä on käynnissä Saaristomerellä, Salmisin ja Hallonnäsin saarilla Iniössä. Vapaaehtoiset ovat niittäneet ja raivanneet saarten niittyjä viime maanantaista lähtien. Ahkerointi jatkuu sunnuntaihin 8.7. asti, ja leiri puretaan maanantaina 9.7. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen ja Lounais-Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Lähes kolmenkymmenen leiriläisen joukko kunnostaa niittyjä kahdella saarella Saaristomerellä. Kaukaisimmat leiriläiset ovat tulleet Sveitsistä, Belgiasta ja jopa Yhdysvalloista saakka. Salmisin ja Hallonnäsin saarilla on perinneympäristöinä arvokkaita niittyjä, jotka tarvitsevat aktiivista hoitoa. Niittyjä uhkaa umpeenkasvu, jonka myötä niiden ainutlaatuinen kasvillisuus on vaarassa hävitä. Hallonnäsin yksityisellä suojelualueella WWF:n vapaaehtoiset raivaavat, niittävät ja laajentavat vanhoja ketoja ja niittyjä. Tavoitteena on, että lampaat voisivat jatkaa alueen hoitotöitä tulevina kesinä.

Hallonnäsin maaperässä on harvinaisia kalkkiesiintymiä, minkä ansiosta saarelle on kehittynyt rikas kasvilajisto. Pienellä, 9,4 hehtaarin kokoisella, suojelualueella elää jopa 16 uhanalaista kasvi- ja perhoslajia. Hallonnäs on muun muassa vaaleana ja punaisena kukkivan seljakämmekän (Dactylorhiza sambucina) parhaita esiintymispaikkoja Suomessa. Saaren rehevillä niityillä viihtyy perhosista esimerkiksi pikkuapollo (Parnassius mnemosyne), jonka elinympäristöjä, avoimia niitty- ja hakamaita, uhkaa sulkeutuminen laidunnuksen ja niiton loputtua. Saarella kasvaa myös monia vaateliaita puu- ja pensaslajeja, kuten metsäomenapuu (Malus sylvestris) ja pähkinäpensas (Corylus avellana).

Talkooleirin toinen työkohde on Salmisin saaressa, jonka erityispiirteenä ovat vanhat lehdesniityt, puita kasvavat rehevät niittyalueet. Lounaissaaristossa esiintyvät lehdesniityt ovat erityisen harvinaisia perinneympäristöjä. Niitä on jäljellä vain muutamia kymmeniä hehtaareja. Talkooleiriläiset kunnostavat lehdesniittyjä niittämällä. Tarkoituksena on palauttaa ympäristö sen alkuperäiseen tilaan, perinteiseen laidunkäyttöön sopivaksi avoimeksi niittymäiseksi alueeksi.

WWF:n talkooleirejä on järjestetty vuodesta 1977. Leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään reippaasti töitä aamukahdeksasta iltaviiteen, minkä vuoksi pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä. Huippukuntoa ei vaadita, mutta kestävyyttä ja maastokelpoisuutta täytyy leiriläisestä löytyä. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, mutta muuten osallistuminen on maksutonta.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Iniön lisäksi vielä Pernajan Sandholmenissa (14.–22.7.), Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa (29.7.–5.8.) sekä Hankoniemellä Svanvikissa (5.–9.9.). Talkootyötä on jo tehty toukokuussa Flatholmenin saarella Bromarvissa sekä kesäkuussa Haapasaaressa Päijänteen kansallispuistossa ja Vammalassa Vehmaaniemessä.