[b]Pikkukoirien suosio vain kasvaa[/b]

Suomalaiset haluavat edelleen pieniä koiria, Kennelliiton vuoden 2006 rekisteröintitilasto kertoo.
30 suosituimman rodun koirista puolet eli 15 lukeutuu pienikokoisiin rotuihin.

Mäyräkoiraryhmän kasvu oli viime vuonna hurjimmasta päästä. Ryhmän rekisteröintiluvussa 1 721 oli 400:n pennun lisäys edellisvuoteen verrattuna. Suhteellisesti laskien isoimpia kasvulukuja oli mäyräkoirien ohella pienillä terriereillä, kääpiöpinsereillä ja pienpystykorvilla.

Suomenajokoira säilytti viime vuonna ykkösrodun paikkansa 2 139 rekisteröidyllä pennulla. Toiseksi hivuttautui saksanpaimenkoira 2 009 pennulla: rodun suosio on taas kasvusuunnassa. Kolmanneksi suosituin oli labradorinnoutaja ja neljänneksi kultainennoutaja. Harmaanorjanhirvikoira putosi nyt viidennelle sijalle käväistyään joku vuosi sitten suosikkilistan kakkosena. Suomenlapinkoiria rekisteröitiin nyt kuudenneksi eniten. Pikkukoiraroduista yleisin, kääpiösnautseri piti seitsemännen sijansa.

Kahdeksantena oli jämtlanninpystykorva, yhdeksäntenä cavalier kingcharlesinspanieli, joka oli yhdeksäs edellisenäkin vuonna.

Kymmenes oli suomenpystykorva, joka vuonna 2005 putosi ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen kymmenen suosituimman rodun joukosta, mutta palasi nyt takaisin kymmenikköön.


[b]Kymmenen kärkeen kovaa tunkua[/b]

Kymmenen suosituimman rodun joukkoon on lähivuosina tungosta. Kärjen tuntumassa on useita pikkukoirarotuja kuten tiibetinspanieli, shetlanninlammaskoira, karkeakarvainen mäyräkoira ja jackrussellinterrieri. Kaksi viimemainittua ovat kovimmat tilastonousijat.

- Monet kääpiökoirarodut runsastuvat tasaisen hitaasti. Tämä on jalostuksellisesti hyvä asia, Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola arvioi. Toisaalta monissa näistä roduista kysyntää olisi enemmän kuin tarjontaa ja syntyy lieveilmiöitä: halpatuontia ja rekisteröimättömiä koiria. Rauhallisesti rekisteröintejään nostivat viime vuonna esimerkiksi cavalier kingcharlesinspanieli, bichon frisé, mopsi ja kääpiövillakoira. Jo muutaman vuoden jatkuneessa kovemmassa kasvuvauhdissa ovat chihuahuat, kiinanharjakoirat ja bichon havanais.


[b]Koirien rekisteröinti lähellä ennätystä[/b]

Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 45 891 koiraa. Luku lähestyy kaikkien aikojen rekisteröintiennätystä, joka tehtiin vuonna 1993. Silloin rekisteröitiin 47 093 koiraa. Viime vuosi oli jo seitsemäs peräkkäinen nousun vuosi. Suomalainen koirarotuvalikoima on monipuolistunut huimasti 30 vuodessa. Kymmenen vuoden rekisteröintitilastossa on 310 eri rotua, mikä lienee maailman kärkilukuja.

Kaikkien muiden kymmenen roturyhmän rekisteröinnit kasvoivat vuonna 2006 paitsi pystykorvaryhmän.

-  Pystykorvien laskusuunta selittyy rakenteellisella syyllä, hirvikannalla. Hirviä on ollut vuosien ajan runsaasti, mutta valtio on päättänyt vähentää sarvipäiden määrää. Vähenevä hirvikarja ei taas houkuttele hirvikoiran pennun hankintaan, Eerola uskoo.