Aaltokankaalla havaittiin suden jäljet maanantaiaamuna. Kyseessä on todennäköisesti yksinäinen laumasta eronnut nuorehko susi. Jäljet ovat noin kilometrin päässä Aaltokankaan ratsastustalleista. Jälkien läheisyydessä on ratsastusreittejä.

"Hevoset ovat käyttäytyneet normaalisti. Mistään ei ole huomattu, että täällä liikkuisi susi. Seuraamme tilanteen kehitystä", Tomi Ollikainen Aaltokankaan ratsutalleilta kertoo.

Aaltokankaalla on kymmenkunta ratsastustallia, joissa käy viikoittain satoja ratsastajia. Moni ratsastaja pitää mukanaan koiraa ratsastusretkellä. Viime aikoina varmistamattomia susihavaintoja on tehty Oulun ympäristöstä useita. Hukan näköisiä otuksia on havaittu muun muassa Haapalehdosta, Kellosta ja Haukiputaalta.

"Sudet vaihtavat paikkaa melko nopeasti", konservaattori Risto Tornberg Oulun yliopiston eläintieteen laitokselta muistuttaa. Yleensä susien esiintyessä katoaa pihoilta koiria. Tällaista ei Oulun ympäristössä ole vielä tavattu. Talvella yksinäisen suden voi olla hankala saada ravintoa. Hirviä se ei saa kiinni, joten sen täytyy tyytyä esimerkiksi haaskoihin.

Oulun seudulta ei ole viime aikoina tehty pantasusihavaintoja.

Jäljet eivät pelota ratsastajia

Ratsastustallien läheisyydessä havaitut sudenjäljet eivät aiheuta suuria toimenpiteitä Oulun Aaltokankaan talleilla.

"Ratsastajia neuvotaan jättämään koirat kotiin", Maria Erkkola Aaltokankaan ratsutalleilta kertoo.

Luonnossa ratsastavilla voi olla usein koira mukanaan. Pakkasilla luonnossa ratsastajia ei kuitenkaan ole. Normaalisti maastoryhmissä on noin yhdeksän henkeä.

Erkkola muistuttaa, että alueella on nähty myös karhu. Hirvihavaintojakin on tehty useita. Susia ei kuitenkaan koskaan ole havaittu.

"Hirvenmetsästysaikana kuuluu usein laukauksia", Erkkola tietää.

Aaltokankaan susitilanteesta tiedotetaan ratsastustallien ilmoitustauluilla.

"Mitään päivystyspartioita ei hevostalleille laiteta", Erkkola muistuttaa.

Susi jolkutteli pitkin metsätietä

"Onpa se peijakkaan iso", konservaattori Risto Tornberg Oulun yliopiston eläintieteenlaitokselta ihasteli nähdessään lumeen painautuneen jäljen Aaltokankaan metsäautotiellä maanantaina. Eläimen etutassun jättämä jälki osoittautui 12 senttiä pitkäksi ja 10 senttiä leveäksi. Takatassun mitat olivat yhdeksän senttimetriä pituutta ja seitsemän senttimetriä leveyttä.

Jäljistä huomattiin, että otuksen varpaat harottivat sivulle kuten sudella. Koiran tassuissa tällaista ominaisuutta ei ole. Suden jäljet etenivät kohti Kalimenkylää. "Kyllä se yksinäiseltä sudelta vaikuttaa", Tornberg summasi tehtyään mittaukset. Jäljet etenevät lumessa viivasuoraan. Ne eivät poukkoile sinne tänne, kuten koiran jäljet tekevät.

Jo viime viikolla nähtiin jälkiä

Jäljet havaitsi metsäkoneurakoitsija Timo Sipola maanantaiaamuna puoli kahdeksalta tultuaan metsätyömaalleen. "Niitä on nähty täällä ennenkin. Viime viikollakin niitä oli. Luulimme niitä silloin miehen jäljiksi lumessa. Ne näyttivät sellaisilta erehdyttävästi auton lamppujen valossa", Sipola kertoo.

Eläimen jätöksiä ei paikalta havaittu. Risto Tornberg muistuttaa, että suden ulosteessa on karvoja, joita koiran kakassa ei ole. "Susi syö aina saaliinsa nahkoineen karvoineen", hän tietää.

Todennäköisesti eläin on laumastaan eronnut noin parivuotias susi. Jos Aaltokankaalla liikkunut eläin on urossusi, sen paino on noin 30--35 kiloa.