Eläinten raatoja löytyi jäältä

Noin 400 metrin päässä Oulunsalon Varjakan satamasta on jätetty useiden eläinten raatoja ja kiloittain kalanjätteitä. Paikalle on levitetty ainakin minkin, jäniksen ja kissan ja mahdollisesti myös koiran raadot.

Osa raadoista on nyljetty ja kissa nökötti jäätyneenä kahtena kappaleena. Kalevan tietojen mukaan eläimet ovat olleet siellä noin viikon ajan. Kuutamohiihdot hiihdettiin lauantaina raatopaikan lähettyviltä.

Rannalta, hylkäämispaikan kohdalta löytyy muutama jätesäkki ja kaksi styrox-laatikkoa. Paikalta ei näkynyt pyydyksiä. Kukaan viranomaisista ei tiennyt ennen Kalevan yhteydenottoa.

Poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa sunnuntai-iltana. Rikoskomisario Tapani Tasanto Oulun poliisista arvioi, että tapaus voi täyttää sekä eläinsuojelu- että ympäristörikosten tunnusmerkit.

"Riippuu siitä, onko eläinten kuolema ollut kivuton vai ei. Mutta on se vähintäänkin hyvän tavan vastaista jättää eläimet ja kalanjätteet tuolla lailla jäälle."

Tasannon mukaan tapaus on Oulun seudulla poikkeuksellinen. "Yleensä poliisille tulevat eläinsuojeluilmoitukset koskevat kotieläinten huolenpitoa", hän sanoo.

Huonosti hoidetut karjatilat ovat toinen vaihtoehto. Tasannon mukaan näitä ilmoituksia tulee poliisille kuukausittain pari kappaletta. Lähinnä vastaava tapaus muistuu Oulun seudun eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoiselle eläinsuojeluvastaavalle Marjo Mettovaaralle mieleen noin kymmenen vuoden takaa.

"Hiukkavaarasta löytyi koira nyljettynä", hän muistelee.

Läänineläinlääkäri Hanna Lounelan tietoon ei myöskään ollut tullut mitään tietoa tapauksesta. "Poliisin täytyy selvittää, ovatko eläimet lopetettu väärällä tavalla. Ja jos siellä on jätteitä, kyseessähän voi olla ympäristörikos."

Viranomaiset eivät tienneet asiasta

Oulun seudun ympäristöviraston vastaava eläinlääkäri Leena Tuuri kertoo, ettei tapaus ole tullut ympäristöviraston tietoon. "Kuulosta metsästäjien vanhoilta saaliilta, mutta turha lähteä arvailemaan", hän toteaa.

Myöskään Oulunsalon kunnan eläinlääkärit eivät olleet kuulleet tapauksesta.

Lievästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita sakkorangaistus. Eläinsuojelurikoksesta tuomio voi vaihdella sakoista kahteen vuoteen vankeutta. Ympäristörikkomuksesta voidaan tuomita joko sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.