keskiviikko, 29. marraskuu 2006

RANSKAN TAVOITTEENA ELINVOIMAINEN KARHUKANTA

Ranska on istuttanut karhuja Espanjan rajalle Pyreneille ja tavoittelee elinvoimaista karhukantaa.

Ensimmäiset eteläisestä Sloveneniasta peräisin olleet kolme karhua istutettiin vuosina 1996 - 97, tänä vuonna karhuja on istutettu viisi lisää. Istutetut karhut ovat geneettisesti suomalaisten karhujen kanssa samaa itäistä alkuperää ja eroavat espanjalaisista sukulaisistaan.

Alkutavoitteeksi on asetettu 30 karhun kanta ja tämän hetkinen tilanne on 18 - 20 yksilöä.

Hanketta on pitkälti rahoitettu EU:n Life projektin turvin. Ranska vastaa yksin hankkeen toteutuksesta. Espanja on kyllä hyväksynyt palautusistutukset, mutta ei tue hanketta rahallisesti. Ranskalle karhukannan palauttaminen merkitsee paljon ja sillä katsotaan olevan suuri symbolinen merkitys. Ranskassa karhua ei tavata luonnossa muualla.

Karhukannan toivotaan pysyvän elinvoimaisena ja lisäävän alueelle suuntautuvaa luontomatkailua, joka koko Euroopan alueella on ollut voimakkaassa kasvussa. Karhuista toivotaan suurta vetonaulaa alueen muutenkin rikkaaseen eläimistöön. Vastaavia hankkeita on aiemmin tehty mm. Italiassa.

Tavoitetta vaikeuttaa metsästys, tänä vuonna siirretyistä karhuista oli elossa enää neljä yksilöä. Kymmenen vuotta sitten siirretyistä eläimistä yksi kuoli metsästäjän luoteihin, samoin kuin viimeinen lisääntymiskykyinen alkuperäiskantaan kuulunut naaras, joka kaatui ranskalaisen metsästäjän ampumana kaksi vuotta sitten.

Karjanomistajat ovat lähes ainoina vastustaneet ohjelmaa. Karhujen tekevät vahingot on kyllä korvattu. Korvauksia on Suomesta poiketen maksettu myös kadonneista eläimistä, mutta tämä ei ole karjanomistajia tyydyttänyt. Tukea halutaan myös laiduntamiseen, karjasuojiin ja aitauksiin

Espanjassa on toinen noin 150 karhun kanta Kantabriassa.

Kommentit

Ladataan...