Kahdessatoista Euroopan maassa on laki vaarallisista koiraroduista. Tiukinta linjaa vetää Saksa, joka on luokitellut koirarodut neljään eri vaarallisuusluokkaan. Vaarallimpaan luokkaan kuuluvien koirarotujen maahantuonti ja kasvatus on kokonaan kielletty.

Suomen koiralainsäädäntö on moneen muuhun maahan verrattuna maltillinen. Suomi ei ole luokitellut koiria rodun, purematilastojen tai kokoerojen perusteella mitenkään. Myös monissa muissa maissa kiellettyjä "koirasusia" saa vapaasti pitää ja maahantuoda.

Suomessa koirakurin valvonta on täysin unohtunut. Koirien irtipidosta säätelevät metsästys- ja järjestyslaki, joista varsinkin jälkimmäistä rikotaan koiran ulkoiluttamisessa enemmän kuin mitään muuta lakia Suomessa poliisin puuttumatta asiaan. Ei ole mikään poikkeus nähdä koiraa ulkoilutettavan ilman hihnaa. Laki tosin antaa tähän mahdollisuuden - koira tulee olla välittömästi kytkettävissä - eikä se koskaan ole!

Ilmapiiri voi muuttua nopeasti kuten kävi Saksan tapauksessa. Saksan vaarallisten koirien luokittelu sai alkunsa siitä, kun kaksi pittbullterrierin tyyppistä koiraa raateli kuusivuotiaan pojan hengiltä.
En tiedä onko Suomessa tapauksia, joissa koira olisi tappanut ihmisen. Toivottavasti niitä ei ainakaan tule. Koirien hyökkäykset ihmisten kimppuun ovat kuitenkin joka päiväisiä uutisia.

Koira ei normaalisti käyttäydy hyökkäävästi ihmistä kohtaan, eikä ole mitenkään vaarallinen. Eläimestä ei voi kuitenkaan antaa takuita, monet kerrat on kuultu selitys - ei meidän koira ole koskaan ollut agressiivinen - purematapauksen jälkeen!

Samaan aikaan Suomessa lietsotaan susivihaa peloittelemalla kuinka ne syövät pikkulapsia, ja kun eivät ole syöneet niin ainakin ne aikova syödä. Vain hyvin harva on kuitenkaan päässyt edes sutta luonnossa näkemään, eikä tule näkemään lähitulevaisuudessakaan. Susi on erittäin harvinainen eläin, kaksisataa yksilöä hukkuu Suomen kokoiseen maahan hyvin.

Suurin syy koiran vaarallisuuteen on niiden yleisyys, kennelliiton mukaan Suomessa on uli 500 000 koiraa. Eikä koiralla ole suden tapaan ihmispelkoa, päinvastoin se on opetettu hakeutumaan ihmisen seuraan.

Viimeisin näyttö koiran tappokyvyistä saatiin Kittilän Helpissä lauantaina. Poroaitaukseen tunkeutuneet koirat raatelivat kuusi poroa hengiltä. Näiden lisäksi yksi poro jouduttiin lopettamaan ja kaksi odottaa lopettamista.

Tekoon syylliset koirat saatiin kiinni ja lopetettiin ampumalla.