Eläimet ovat kivoja, mutta joskus ne kääntyvät ihmistä vastaan.

Tuhansia suomalaisia kuolee, haavoittuu tai tulee sairaaksi joka vuosi Suomessa elävän koti-, tuotanto- tai villieläimen kosketuksesta.

Useimmin tappavat nisäkkäät, ja suurin taudin levittäjä on hämähäkkieläimiin kuuluva punkki.

Pahin tappaja on hirvi.

Vuonna 2005 sattui noin 2 000 hirvikolaria, joissa kuoli 12 ja loukkaantui 193 ihmistä. Keskimäärin hirvikolareissa kuolee Suomessa joka vuosi kuusi ihmistä. Loukkaantuneita on 223 vuosittain.

Hirvi- ja peurakolarit tulevat myös valtavan kalliiksi.

Vakuutusyhtiöt korvasivat 5 700 hirvieläinten autoille aiheuttamaa vahinkoa yhteensä 14 miljoonan euron summalla vuonna 2005. Ihmisille koituneita vahinkoja korvattiin arviolta samalla summalla.

Yhteiskunnalle kulut olivat 87 miljoonaa euroa.

Tiedot käyvät ilmi Liikennevakuutuskeskuksen ja Tiehallinnon tilastoista.

Viime vuonna sattui ihmisen kuolemaan johtaneita hirvikolareita selvästi vähemmän kuin yleensä. Lokakuun loppuun mennessä niissä oli saanut surmansa vain kolme ihmistä.

Eläimet ovat teillä varsin suuri vaara. Yhteensä 550 ihmistä loukkaantui 400 eläinkolarissa vuonna 2005.

Hirvien ohella autot törmäävät teillä ainakin poroihin, hevosiin ja koiriin. Näissä kolareissa kuolee ihmisiä hyvin harvoin.

Maatila on tilastojen valossa vaarallinen paikka, koska siellä on paljon suuria ja voimakkaita eläimiä.

Lehmä on Suomessa tappanut kolme, hevonen kolme, sonni yhden ja pässi yhden ihmisen vuosien 1998–2005 aikana, kertoo Tilastokeskus.

Lievempiä haavereita lehmän kanssa sattuu ihmiselle paljon. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan mukaan tiloilla tapahtui yli tuhat tapaturmaa eläimen kuljetuksen tai lypsämisen yhteydessä vuonna 2002.

Joskus nelijalkainen tappaja asuu ihmisen olohuoneessa. Koiran puremaan tai kolhaisuun on Suomessa kuollut ainakin kymmenen ihmistä vuosina 1998–2006.

Koiran jalostaminen sieväksi lemmikkieläimeksi voi kasvattaa karvaturrille myös pimeän puolen.

"Koirilla on paljon luonnehäiriöitä, jotka tekevät niistä arvaamattomia", sanoo Korkeasaaren eläintarhan johtaja Seppo Turunen.

Vakuutusyhtiö Tapiola korvasi toissa vuonna 213 koirien aiheuttamaa vahinkoa, joiden arvo oli yhteensä 55 000 euroa.

Vakuutusyhtiö Ifistä kerrotaan, että yleisin kodin vastuuvakuutuksesta korvattava henkilövahinko johtuu koiranpuremasta.

Ilmoituksia tulee reilusti toista sataa vuodessa. Yleensä vammat ovat pieniä, mutta joskus uhrilta on jouduttu amputoimaan osia raajoista, kertoo korvauspäällikkö Laura Rastas.

Tilastojen valossa ampiainen on yhtä vaarallinen kuin koira. Yhdeksän kuoli ampiaisen, herhiläisen tai mehiläisen pistoon vuosina 1998–2005. Käärme sen sijaan häviää koirille ja pistiäisille selvästi. Se tappoi ihmisen Suomessa vuonna 1998.

Metsän ötököistä punkki on oikea massavihulainen. Se levittää borrelioosia, johon sairastuu nykyään jopa 4 000–5 000 suomalaista vuodessa.

"Borrelioositapauksia on ollut 2000-luvulla selvästi enemmän vuosittain kuin 1990-luvun lopulla. Pahimpina vuosina jopa 50 prosenttia enemmän", sanoo infektiolääkäri Jarmo OksiTurun yliopistollinen keskussairaalasta.