Hallan paliskunnan poroja syöneet sudet ovat paliskunnan edustajien mukaan vaihtaneet kuntaa. Nyt kun susilauma on poistunut alueelta ja suurin osa poroista on kerättty maastosta suojaan tulisi ministeriön välittömästi peruuttaa lauman kaatoluvan.

Nyt luvan myöntämisen perusteet ovat kadonneet, paliskunnan alueella ei ole poroja vaarassa, eikä ole susia niitä pyytämässä. Harmi ettei missään uutisessa ole vielä mainittu kuinka kauan lupa on voimassa. Tässä selvä puute ministeriön tiedotteessa!

"Lupa tuli
liian myöhään sillä sudet pääsivät livahtamaan sitä odotellessa etelään Ristijärvelle, jonne pyyntilupa ei ulotu", Hallan paliskunnan varaporoisäntä Ari Junttila harmittelee.

Monille paikallisille ihmisille porojen ottaminen tarhaan on aina helpotus. Vapaana tien laidoilla laiduntavat, ja pihamaille tunkevat porot koetaan suureksi ongelmaksi paikallisen väestön piirissä. Ongelma on huomattavasti suurempi kuin petojen pelko.

Pakollinen tarharuokinta osaltaan kertoo poronhoitoalueen tilasta. Poroja on liikaa ja maasto ei kestä laidunpainetta. Sudet ovat tällä kertaa tehneet hyvää työtä, vaikka arvoitukseksi aina jää mikä petojen tappama osuus porokuolemissa on. Monet pedot kun haaskansyöjinä saavat raadon ympärillä jättämiensä jälkien perusteella tappotuomion.

"Susia on niin paljon, että porot oli pakko pelastaa metsästä kotitarhaan. Yleensä porot otetaan metsästä tarharuokintaan vasta tammikuussa", poromies Olavi Väisänen sanoo. Väisäsen tarha sijaitsee lähellä Ämmänsaaren keskustaa. Susi ei uskalla tulla vartioidun aidan sisäpuolelle.