Etelämantereelta löytyi satoja uusia eliölajeja
Julkaistu 16.05.2007, klo 21.26
Tutkijat ovat löytäneet satoja uusia eliölajeja Etelämannerta ympäröivän Eteläisen jäämeren syvyyksistä. Kansainvälinen tutkijaryhmä havaitsi kolmen vuoden aikana yli 700 aiemmin tuntematonta lajia tutkimuksissaan Weddellinmerellä. Näytteitä kerättiin jopa yli kuuden kilometrin syvyydestä.
Uudet lajit ovat pääosin erilaisia äyriäisiä, joiden koko vaihteli mikroskooppisen pienestä useisiin kymmeniin senttimetreihin. Merestä löytyi lisäksi uusia matoja, kotilolajeja, nilviäisiä ja sienilajeja. Tutkimus on tuloksineen julkaistu tänään brittiläisessä Nature-julkaisussa.

Tutkimusryhmän johtajan, Hampurin eläintieteellisen museon meribiologin Angelika Brandtin mukaan uusien eliölajien löytyminen löi tutkijat ällikällä. Tutkijat odottivat, että Etelämantereen syvistä vesistä löytyy yhtä vähän elämää kuin Pohjoisnapaa ympäröivistä vesistä. Brandtin mukaan alueiden erolle on kaksi mahdollista selitystä.

Ensimmäinen selitys on se, että Etelämanner on pohjoista napa-aluetta vanhempi, jolloin eliölajeilla on ollut enemmän aikaa kehittyä. Toinen mahdollinen selitys liittyy Eteläisen jäämeren tärkeään rooliin maailman valtamerten vedenkierrossa. Alueen läpi kulkee valtavia vesimassoja eri valtameristä, mikä saattaa tuoda alueen syviin vesiin enemmän ravintoa kuin mitä löytyy muista syvistä meristä.

AFP, Reuters
-YLE