Maaseudun tulevaisuus julkaisi tänään artikkelin, joka sisälsi taulukon susien kaatoluvista 2005 - tammikuu 2006. Taulukkoon oli myös laitettu kaatoluvan anomusperuste, lisäksi taulukosta käy ilmi RKT:n ja riistanhoitopiirin puoltava tai kieltävä lausunto sekä maa- ja metsätalousministeriön kanta.

Kaatolupia anottiin 51 suden tappamiseen, joista kolmelle sudelle annettiin kuolemantuomio. Tässä välissä muistutan vielä, etteivät nämä haetut pidä sisällä riistanhoitopiirien myöntämiä "kiintiölupia".

Riistanhoitopiirit jättivät yhden susilupa anomuksen lausunnotta ja ruotsinkielisen Pohjanmaan rhp antoi yhdenkielteisen lausunnon.

Tässä muutama syy anottuihin kaatolupiin:

10.1.2005 Susi vei kinkun terassilta.

7.3.2005 Sotkamo Suolla haisi suden kusi ja ja paska ja hillat jäivät keräämättä. Terveysriskejä.

3.3.2005 Kuhmo, Niemiskylä. 22.2. Sudet kävi pihassa jossa asuu kolme lasta. Myös muita pihoja käyty. Susipelko vaikeuttaa elämää.

11.3.2005 Sotkamo, Etelä. Susi tappoi hakijan sonnin 1975! "Useita kymmeniä susia liikaa Sotkamossa."

12.12.2005 Kuhmo. 9 suden lauma käy pihoissa.Syövät metsäpeuroja ihmisiä pelottaa.

Nyt kuka tahansa voi miettiä, kuinka hyvillä syillä susien kaatolupia anotaan ja ovatko niiden syyt uskottavia. Minusta ne eivät ole, anomukset ovat kuin suoraan huonosta vitsikirjasta.


Susien kanssa on opittava elämään, eikä pelkkä eläimen jälki lumihangessa voi olla syy niin kovaan pelkoon, että se johtaa tappamiseen.