KeskiSuomalainen


Kahdet pennut tehnyt Kuhmoisten susilauman johtajanaaras pantasusi Ursa kaadettiin lauantaina susijahdissa Kuhmoisten ja entisen Längelmäen rajamailla. Ursan kaato oli kulmakunnan jahtimiesten unelma, sillä alueella on parin vuoden aikana suden suuhun joutunut 26 koiraa.

Kaato tapahtui puolenpäivän Rasinkulmalla Petsamon tanssilavan lähellä. Ajossa tavattiin kaksi sutta, joista toinen kaadettiin ja todettiin pannan perusteella Ursaksi.

Kaato tapahtui maa- ja metsätalousministeriön kuhmoislaiselle Jorma Kalholalle myöntämällä luvalla. Kalhola haki joulukuussa pyyntilupaa seitsemälle sudelle. Kaatolupa myönnettiin yhdelle.

Ursan seurantapanta ei ole toiminut enää aikoihin. Laumassa arvioidaan olevan noin 10 jäsentä. Susihavaintoja metsästysalueella Kuhmoisissa ja entisen Längelmäen kunnassa on tehty enenevässä määrin. Viime vuonna havaintoja oli noin 400, suuri osan talojen pihapiireistä. Siksi kaatolupa kohdistuikin suteen, joka päätöksen antamisen jälkeen on vieraillut pihapiireissä.

Ministeriö perusteli vain yhden suden kaatolupaa sillä, että tässä tapauksessa voidaan seurata, millainen vaikutus yhden suden poistamisella on muun lauman käyttäytymiseen.

Käytännössä tämä viikonloppu oli ainoa jahdin järjestämiseen, sillä kahden viikon lupa umpeutuu ensi perjantaina. Kaatoon tarvittiin vain yksi ajo. Homma oli selvä parissa tunnissa.

Kaadettu susi tuotiin yli 200-päisen jahtiporukan katsottavaksi Kylämän riistamiesten majalle. Susi kuuluu valtiolle, ja se on esitettävä paikalliselle poliisilaitokselle ja toimitettava sen jälkeen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen suurpetotutkimukseen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naarassusi kaatui jahdissa Orivedellä

Asutuksen tuntumassa liikkunut eläin ammuttiin lähellä Kuhmoisten rajaa

AAMULEHTI Asutuksen lähettyvillä norkoillut aikuinen naarassusi ammuttiin lauantaina Orivedellä, lähellä Kuhmoisten rajaa. Jahti kesti puolitoista tuntia.

Jahtimiehet eivät halua kertoa asiasta tarkemmin, koska he saivat tappoluvan vuoksi kymmenittäin häirintäsoittoja.

Maa- ja metsätalousministeriö oli myöntänyt yhden tappoluvan pihapiireissä liikkuvalle sudelle Kuhmoisten ja Oriveden seuduille.

Metsästysalue oli rajattu idässä Päijänteeseen, lännessä Längelmäveteen, pohjoisessa valtatie 9:ään ja etelässä Eräjärven linjalle. Lupa oli voimassa 23. helmikuuta asti.

Jahtiin osallistui joitakin kymmeniä metsästäjiä. Hukat ovat tappaneet alueella useita koiria ja muita kotieläimiä.

Kuollut susi lähetetään petotutkijoille Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselle Ouluun.

Alueen ensimmäinen suden kaatolupa myönnettiin viime vuonna.

Nuori urossusi kaatui ensimmäisenä metsästyspäivänä maaliskuussa Kuhmoisissa kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Jämsän, entisen Längelmäen ja Kuhmoisten alueella liikkuu arvioiden mukaan 10-12 sutta.

Susien liikkeistä on havaintoja myös Oriveden ja Siikakankaan ja Juupajoen Korkeakosken kulmilta.

Längelmäki liitettiin vuoden alussa osaksi Jämsää ja Orivettä.