Itä-Lapissa on viime viikkojen aikana tapahtunut kaksi petoeläimen salatappoa. Pääsiäisen aikana Savukosken ja Sallan rajamailla tapettiin moottorikelkan avulla ahma. Viime viikonvaihteessa talviuniltaan herännyt karhu ajatettiin kelkalla väsyksiin ja ammuttiin.

Koillis-Lapin kihlakunnan poliisipäällikkö Seppo Kinnunen Kemijärveltä kertoo, että ahma oli ensin ajettu moottorikelkan avulla väsyksiin ja sen jälkeen tapettu ajamalla sen yli. Tappojälkiä oli yritetty peitellä kelkan avulla.

Kelkkatappajan uhriksi joutunut karhu oli noussut pesästään kelkkauralle, kulkenut sitä pitkin jonkin matkaa ja poikennut metsään. Kohta moottorikelkkailija oli tullut perässä, väsyttänyt eläimen ja ampunut sen kuoliaaksi. Saaliinsa salakaataja oli kuljettanut reessä pois.

Kinnuselle kuvio on jo monen vuoden ajalta tuttu. Kun karhut heräävät talviuniltaan, ne ovat helppoja saaliita kelkoilla liikkuville salapyytäjille. Kinnunen jopa näkee suurpetojen laittomassa pyynnissä tiettyä systemaattisuutta.

Poliisi on viestittänyt asiasta myös metsähallitukselle ja erävalvojille, sillä lähes kaikki alueet, missä salatappoja on tapahtunut, kuuluvat metsähallituksen hallintaan.

Kaleva