Nyt riittivät koirankakat


– Taas oli jonkun koira jättänyt jälkensä porttimme pieleen, vaikka metsätonttia olisi ollut paljon vieressä, harjavaltalainen Riitta Salminen puuskahtaa.

– Viime keväänä iso kasa löytyi syyshortensian alta ihan kotipihastamme. Välillä tämä tuntuu jo kiusanteolta, hän lisää.

Salminen on asiasta todella tuohtunut, eikä ole suinkaan ainoa. Puistoihin ja katujen varsille tehdyt koiranjätökset herättävät kiivaita tunteenpurkauksia myös lehtien mielipideosastoilla.

– Omistajan pitäisi katsoa, mihin antaa koiransa tehdä asiansa, tai ainakin hänen pitäisi siivota jäljet, Salminen patistaa koiranomistajia.

Itsekin aikoinaan saksanpaimenkoiran omistanut Salminen ei ole koiranvihaaja, muttei toisaalta ymmärrä sitäkään, etteivät koiranomistajat kanna lemmikeistään vastuuta.

– Kahdella naapurillamme on koira, mutta he ovat opettaneet koiransa niin, etteivät ne tule meidän puolelle, Vistintiellä asuva Salminen kiittelee.

Samaa hän perää myös muilta koiranomistajilta.

– Omistajan kuuluu korjata kasa tai opettaa koira niin, ettei se päästä kasoja mihin vaan.

Pahimmillaan

koiranjätöksien siivoamatta jättäminen on poliisiasia. Järjestyslain 14. pykälä määrää, että koiranomistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

– Niitä ei saa jättää paikalle. Sakkorangaistus on mahdollinen, jos lakia ei noudateta, kertoo vanhempi konstaapeli Erkki Saari Kokemäen poliisista.

Toistaiseksi poliisi on pitänyt huomautuslinjaa. Sakkorangaistusta ei ole Saaren mukaan annettu ikinä.

– Poliisille ei juuri tule asiasta ilmoituksia, joten tämä ei ole yleinen ongelma. Yksittäistapauksissa asia voi muodostua hyvinkin isoksi ongelmaksi.

Harjavallan kaupungillekaan

ei juurikaan valiteta siivoamattomista koiranjätöksistä. Harjavallan ympäristöinsinöörin Reijo Roinisen mukaan koiranomistajan pitää kuitenkin siivota jätökset, olivatpa ne kaupungin katualueella tai yksityisessä pihassa. Kaupungin järjestyssäännöt määräsivät aikoinaan siivoamaan koiranjätökset, mutta nykyisin tehtävän hoitaa järjestyslaki.

– Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kiinteistönomistajan täytyy pitää myös kaupungin katualue siistinä oman tonttinsa kohdalta. Tällaisissa tapauksissa jälkien siivoaminen on kuitenkin koiranomistajan vastuulla.