ilma
Viisi nuorta sutta tapettiin julmasti Hyrynsalmen Oravivaaralla perjantaina. Sudet kuuluivat kahdeksan suden laumaan, jonka tappamiseen maa- ja metsätalousministeriö antoi poikkeusluvan viikko sitten.


Riista- ja kalatutkimuslaitoksen tutkijan mukaan, kaikki nyt tapetut sudet olivat viime kesänä syntyneitä uroksia. Kooltaan nämä yksilöt olivat pieniä
25-30 kiloisia uroksia. Ei siis mitään suuria ja kauhua herättäviä petoja, kuten lehdistä ennen jahtia olemme saaneet lukea.

Kaikki sudet päätyivät RKTL:n tutkittavaksi heti jahdin jälkeen. Susilauma oli paikallistettu kaksi päivää aikaisemmin, välittömästi tämän jälkeen lauma oli saarrettu seitsemän kilometriä pitkän lippusiiman sisään. Jahtiin osallistuneiden 60 miehen mukaan kolme sutta oli jäänyt siiman ulkopuolelle.


Salaa julkisuudelta

Lauma on todennäköisesti niin sanottu Jokikylän lauma, joka on vaeltanut heinäkuusta asti Ristijärven Jokikylän ja Suomussalmen Ämmänsaaren väliä. Yksi susien vakituisempia tukikohtia on ollut Hyrynsalmen Seitenjärven maasto.

Kysymyksessä oli ainutlaatuinen jahti, sillä koskaan aiemmin Suomessa ei ole annettu lupaa tappaa kokonaista laumaa. Jahti suunniteltiin kaikessa hiljaisuudessa, edes paikalliset asukkaat eivät tienneet, mitä on tapahtumassa. Myös tiedotusvälineiden edustajilta salattiin tapahtumien kulku täydellisesti, eikä tietoja annettu mitään kautta. Ainoastaan yksi toimittaja oli oikeasti paikalla, ja hänetkin yritettiin hätistää pois.

"Emme halua tästä mitään mediatapahtumaa", sanoi jahdin johtaja poromies Ari Junttila.

Metsästäjät purkivat lippusiiman iltapimeään mennessä. Vielä laumasta on kolme sutta vapaalla jalalla. Näiden susien jahtaaminen jatkuu kunnes koko kahdeksan suden lauman lupakiintiö on täyttynyt. Lupa on voimassa marraskuun loppuun saakka.

Susia tappavat ovat viimein ymmärtäneet, miten yleinen mielipide on kääntynyt uhanalaiselle sudelle myönteiseksi. Susista kerrotut kauhutarinat eivät mene nyky ihmiselle läpi samalla tavalla kuin aiemmin. Tietoa on helppo saada, eikä tapetut lapset ilman uutisia mene läpi.


En yhtään ihmettele, ettei  lehdessä näkynyt  raatojen  kanssa poseeraavia  metsästäjiä  tai miksi  TV  ei päässyt todistamaan  tätä tapahtumaa.  Edellinen  suuri  tappojahti  v. 2001  kun päättyi  lupaehtojen  selvään  tiukentamiseen, ja  toivottavasti päättyy tämäkin.

Susijahti 60 miehen voimalla ei ole metsästystä, se on pelkkää julmaa murhaa ja teurastusta, jota ei koskaan pidä hyväksyä!

Susitietoa netissä!